Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ!»

Ένα τετραήμερο για την ελληνική μουσική παράδοση

27, 28, 29 & 30 Ιουνίου 2017


Αίθριοτης Στοάς του Βιβλίου – Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου


Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, με το θερινό Ηλιοστάσιο και την παραδοσιακή  γιορτή του Κλήδονα (οι  ημέρες με το περισσότερο φως), έχει συνδεθεί και με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Έτσι, τοΚέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» έχει καθιερώσει κάθε χρόνο αυτή την περίοδο μια μεγάλη γιορτή για την ελληνική δημοτική μουσική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή και διάδοση της μουσικής μας κληρονομιάς. Το φετινό αφιέρωμα, σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, περιλαμβάνει: 

ΣΥΝΑΛΙΑ του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Τρίτη 27 Ιουνίου, ώρα 19:30
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι των συνόλων παραδοσιακής μουσικής του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου της Παλλήνης θα πραγματοποιήσουν την  καθιερωμένη συναυλία τους με την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Θα μας ξεναγήσουν στους μουσικούς χάρτες της παράδοσής μας, με οδηγούς τα λαϊκά μουσικά όργανα: λαούτο, λύρα, ούτι, ταμπουρά, βιολί, σαντούρι, κανονάκι, νέι, καβάλι και κρουστά.

ΘΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΛΙΕΣ των ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΜΦΑ
Οι μαθητές που παρακολούθησαν τα σεμινάρια δημοτικού τραγουδιού και λαϊκών οργάνων στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (μια επιμορφωτική δράση που πραγματοποιείται επί 26 συνεχή χρόνια) θα ολοκληρώσουν τον φετινό κύκλο σπουδών με δύο γιορταστικές συναυλίες:

Τετάρτη 28 Ιουνίου, ώρα 19:30
Θα παίξουν οι μαθητές με τους δασκάλους τους στα κρουστά, το κανονάκι, την κιθάρα, την τσαμπούνα, την κρητική λύρα, το σαντούρι, το λαγούτο (στεριανό και νησιώτικο) και το δημοτικό τραγούδι. Θα τραγουδήσει η Χορωδία του ΚΕΜΦΑ, με την επιμέλεια της Ευαγγελίας Χαλδαιάκη, με συνοδεία από ορχήστρα μαθητών της Σχολής.

Πέμπτη 29 Ιουνίου, ώρα 19:30
Θα παίξουν οι μαθητές με τους δασκάλους τους στα κρητικά όργανα (μπουλγαρί, λαούτο, θιαμπόλι), το μαντολίνο, το μπουζούκι και το Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι. Θα παίξουν και θα τραγουδήσουν τα μέλη της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», με την επιμέλεια του Πέτρου Μουστάκα. Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακό γλέντι, με τους μαθητές του λαϊκού κλαρίνου και την Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ «ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΕΙΑ ΣΟΥ»

Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρα 20:30
Μια σύγχρονη προσέγγιση στην κρητική μουσική παράδοση, με τον Κάρολο Κουκλάκη και την Ειρήνη Δερέμπεη, καθηγητές στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης και στο ΚΕΜΦΑ. Παρουσίαση του νέου τους δίσκου «Όπου κι αν είσαι γεια σου» (που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γιώργη Ξυλούρη) στο PolisArt Café της «Στοάς του Βιβλίου». Γνωστοί και αγαπημένοι κρητικοί σκοποί αλλά και νεότερες συνθέσεις που στηρίζονται με σεβασμό στην παράδοση.

Οι συναυλίες στο «Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου»
πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη
 Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μανόλης Καλαϊτζάκης θέλει ν΄ αγγίξει τις καρδιές όλων μας, τόσο με τον έμμετρο λόγο του, όσο και με την τέχνη . Στην εποχή μας έχουμε πολύ ανάγκη από λόγια καλοσύνης, ανθρωπιάς . Τον ευχαριστούμε πολύ..

Το bullying και η μυλόπετρα

Μάρκ. 9,42 & Ματθ. 18, 6 & Λουκ.17,1-2.
(ελεύθερη μετάφραση).

Είπε ο Χριστός…
Πάντα υπήρχαν σκάνδαλα*,
 πάντοτε  θα υπάρχουν.
Όμως, αλλοί… κι αλλοίμονο
σ’ εκείνον που τα προκαλεί,
σ’ αυτόν-ε  που  τα φέρνει!
Τον-ε  συμφέρει, «λίθο μυλικό»,
 μυλόπετρα, να δέσει στο λαιμό του
και να  βουτήξει σε βαθιά θάλασσα !
Παρά να σκανδαλίσει, να πειράξει,
να διχάσει έστω κι έναν…,
απ’ τους  μικρούς-αδύναμους
κι αγνούς Ανθρώπους,
που κουβαλούνε κάποιο ελάττωμα.
Και που πιστεύουν  άδολα
 στον Πλάστη μας, Τριαδικό  Θεό.

* βλ.(μεταξύ άλλων) & Π. Δ. Ιεζ. γ΄ 20.  Επίσης, Κ.Δ. Α΄ Ιωάν. 2, 10. & Λουκ. 2, 34. & Λουκ. 7, 23. & Ματθ. 11, 6. & Ματθ. 17, 27. & Α΄ Κορ. 8, 1 κ. εξ. & Ρωμ. 14, 20.

.-.