Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

"Ταξιδεύοντας "......στον ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ με τον καταξιωμένο Μουσουργό ΣΩΤΗΡΗ ΔΟΓΑΝΗ

      

 Αξιότιμοι κύριοι, 
Με πολλή συγκίνηση μα και χαρά απευθύνομαι στην εντιμότητά σας προκειμένου να σας καλέσω να παρευρεθείτε στην καταληκτήρια για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος μεγάλη μουσική παράσταση που διοργανώνει η Χορωδία μας υπό την ευγενική αιγίδα του Κ.Α.Π.ΠΑ Γλυφάδας, στα πλαίσια ενός αγνού αφιερώματος στην άνθρωπο, δημιουργό και συνθέτη ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, το Σάββατο 3 Ιουνίου 2017 και ώρα 19.30 στο Δημοτικό Θέατρο "Μ. Μερκούρη" Γλυφάδας, ο οποίος και θα λαμπρύνει με την φυσική του παρουσία την εκδήλωση.

Και η δική σας παρουσία αλλά και υποστήριξη θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Είσοδος ελεύθερη

 Με ιδιαίτερη τιμή

Σωτήρης Δογάνης
Ερμηνευτής, Καθ. Μουσικής
Πρωτοψάλτης, Θεολόγος
Μαέστρος της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας
"Μελωδοί" Πολ. Συλλ. "Πρ. Ηλίας" Γλυφάδας
κ΄ της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας
της Παγκρητίου Ενώσεως
Ηλεκτρουπόλεως 26, 16452 Αργυρούπολη, Αθήνα
τηλ. 2110175377 - 6936939932 - 6936530032
Fb: Σωτήρης Δογάνης
Youtube: Σωτήρης Δογάνης/Sotiris Doganis


                          ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΓΑΝΗΣ
             
                    
                                       ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Σωτήρης Δογάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Αλώνες Ρεθύμνου.
Οι μουσικές του καταβολές πηγάζουν από την Παράδοση της Κρητικής Μουσικής Τέχνης.
Σε ηλικία 7 ετών εντάσσεται στην «αγκαλιά» ενός από τους ιστορικότερους σε Παγκρήτια κλίμακα Μουσικοχορευτικούς Συλλόγους με την επωνυμία «Αρκάδι», όπου συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητές του για πολλά χρόνια – μέλος του εξακολουθεί να είναι και σήμερα - γαλουχείται μουσικά με βάση την ερμηνεία του Ριζίτικου τραγουδιού έχοντας ως πρότυπα καταξιωμένους ερμηνευτές της αιώνιας Μελικής Λαϊκής Κρητικής Παράδοσης όπως οι ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ, ΦΟΥΣΤΑΛΙΕΡΗΣ κ.ά.
Αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, στα πλαίσια της οποίας θεμελιώθηκε η σχέση του με το Ίχνος της Βυζαντινής Μουσικής και την Ιερή Κοινωνία της Ζώσας Θεολογίας υπό του Αρχιμουσικού αυτής και Πρωτοψάλτου ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΤΑΚΙΑ.
Συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Αθήνα εντάχθηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από το οποίο και αποφοίτησε ως αριστούχος Μουσικοδιδάσκαλος, Καθηγητής  Βυζαντινής  Μουσικής και Ορθοφωνίας, καθώς  Πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης με Καθηγητή τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος και Πρωτοψάλτη ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Επίσης έλαβε τον τίτλο του Πτυχιούχου της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών μετά τριετούς φοιτήσεως,  έχοντας την ευκαιρία να κοινωνήσει τα νάματα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής Τέχνης στα πλαίσια της συγκεκριμένης σπουδαστικής κοινωνίας  από τον Καθηγητή και Άρχοντα Πρωτοψάλτη ΦΩΤΙΟ ΚΕΤΣΕΤΖΗ.
Επιπλέον σήμερα είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Ιερατικών Σπουδών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών καθώς και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία εξέλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο. Σήμερα τελεί ως μεταπτυχιακός φοιτητής στη Θεολογία.
Είναι επί τιμή μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Eίναι μέλος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών όπως και του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» από το 1986 με συμμετοχές σε δεκάδες χορωδιακές εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έως και σήμερα ευλογείται να υπηρετεί από το 2000 ως Άρχων Λαμπαδάριος το Ιερό Αναλόγιο του Καθεδρικού Ι. Ναού  Αγ. Τρύφωνα  Άνω Γλυφάδος.
Προ του 2000- αρχής γενομένης από το 1986 - υπηρέτησε ακατάπαυστα είτε ως Πρωτοψάλτης είτε ως Λαμπαδάριος τα Αναλόγια των Ιερών Ναών Αγ. Παρασκευής Αττικής, Πρ. Ηλία Αγίας Παρασκευής Αττικής, Παναγίας Νερατζιώτισσας Πεύκης Αττικής, Τιμίου Σταυρού Παιανίας Αττικής, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ομόνοιας στο κέντρο της Αθήνας, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη του Ρεθύμνου καθώς και της Ι. Μονής Παναγίας Μυριοκεφαλιτίσσης Μυριοκεφάλων Ρεθύμνης.
Τον Σεπτέμβριο του 1995 με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό των 1900 ετών από τη συγγραφή του Θεοπνεύστου Βιβλίου της Αποκαλύψεως στο Ιερό νησί της Πάτμου, προσκεκλημένος ων από τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Πάτμου Αγ. και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, επίσκοπο Τράλλεων κυρό ΙΣΙΔΩΡΟ, συμμετείχε ως  Πρωτοψάλτης έναντι όλων των τελετών του εορτολογίου παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, διεθνών αντιπροσωπειών και σύσσωμης της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας της χώρας.
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ υπήρξε ο άνθρωπος που ανακαλύπτοντας τις ερμηνευτικές του δυνατότητες, υποστήριξε την επαφή του με το έντεχνο ποιοτικό τραγούδι.
Η ιστορική μπουάτ «Απανεμιά» αποτέλεσε τον πρώτο του ερμηνευτικό σταθμό για να συνεχίσει το οδοιπορικό του στην Τέχνη σε ιδιαίτερου κύρους  μουσικές σκηνές, συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες όπως οι ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ, ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ κ.ά.
Το 1996 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με γενικό τίτλο: «Χορός η Ζωή» σε μουσική ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ και στίχους ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ χαρακτηριζόμενη από δυο σπουδαίες τιμητικές συμμετοχές: του ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ, ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίστηκε ερμηνευτικά στο πλευρό νέου καλλιτέχνη με το τραγούδι: «Στο Περιστέρι» - ερμηνεία η οποία αποδείχθηκε και το κύκνειο άσμα του στη δισκογραφία – και του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικοσυνθέτη ΥΑΝΝΙ, ο οποίος στη φωνή του Σωτήρη Δογάνη εμπιστεύθηκε τη γνωστή instrumental σύνθεση με τίτλο: «Desire» η οποία διασκευάστηκε στο ομώνυμο τραγούδι του τίτλου του album.

Το 2000 συμμετείχε στο soundtrack  της σειράς «Ανίσχυρα Ψεύδη» της ΕΤ1, ερμηνεύοντας το τραγούδι των τίτλων σε μουσική ΜΑΡΙΟΥ ΣΤΡΟΦΑΛΗ και ποίηση ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΚΙΣΗ.
Από το 2001 είναι ο βασικός ερμηνευτής των περισσότερων από 350 παραστάσεων –αφιερώματα στα πλαίσια της Λαϊκής Ορχήστρας «Α. Μπιθικώτση» με διοργανώτρια τη λογοτέχνη ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ στα μεγάλα και κλασικά έργα της Ελληνικής Μελοποιημένης Ποίησης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, ΞΑΡΧΑΚΟΥ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΟΝΤΗ, αφιερώματα σε ερμηνευτές όπως για τους ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ, ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ κ.ά. αλλά και για ποιητές όπως τους ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ, ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, ΓΙΩΡΓΟ  ΣΕΦΕΡΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ κ.ά. σε Ελλάδα και εξωτερικό στα πλαίσια Αναγεννησιακών Φεστιβάλ και πολιτιστικών εκδηλώσεων του εσωτερικού αλλά και της ομογένειας, καθώς και σε Ιδρύματα Κοινωνικής Μέριμνας και Πανεπιστήμια.
Ανάμεσα στις πιο σημαντικές αυτής της καλλιτεχνικής πορείας στιγμές διακρίνεται η συμμετοχή στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», συνοδεύοντας το «ταξίδι» της Ολυμπιακής Φλόγας προς την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο εορτασμός για την επέτειο των 95 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η μουσική εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, όπως επίσης το κονσέρτο μελοποιημένης κλασικής Ελληνικής ποίησης  που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια της Ν. Υόρκης το Δεκέμβριο 2004.
Έχει τιμηθεί επανειλημμένως για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πολεμικό Μουσείο, από επίσημους φορείς της Κύπρου, από Δήμους, Χορωδίες και Πολιτιστικούς εκπροσώπους, όπως επίσης από την UNESCO και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό HELLAS FM της Ν. Υόρκης.
Από το 2005 είναι ο δημιουργός και μαέστρος της Ανδρικής Βυζαντινής Χορωδίας «Άσμα ασμάτων» αποτελούμενη από μαθητές του, με την οποία διάνθισε μελικώς σημαντικές εκδηλώσεις στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιερών Μητροπόλεων και Δήμων, συμμετέχοντας επίσης σε χορωδιακά φεστιβάλ θρησκευτικού περιεχομένου σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Εκ των κορυφαίων στιγμών υπήρξε η μελωδική ένδυση της πανηγύρεως του Αγ. Πνεύματος στις παλαιοχριστιανικές κατακόμβες της Μήλου τον Ιούνιο 2006 υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Άνδρου Κέας και Μήλου σε συνεργασία με τον Δήμο Μηλέων, όπως επίσης και η απόδοση της μουσικής παράστασης με τίτλο: «Από το Βυζάντιο στη μελοποιημένη ποίηση» το Μάϊο 2007 με αφορμή τον εορτασμό των 50 ετών από τη θεμελίωση του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγ. Τριάδος Πειραιώς αλλά και των 10 ετών Πρωθιεραρχίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - παράσταση που έμελλε  να φέρει την ευλογία της τελευταίας δημόσιας παρουσίας του σε καλλιτεχνικό δρώμενο  - υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως  Πειραιώς και σε συνεργασία με τη Νομαρχία Πειραιώς.
Το Δεκέμβριο 2010 δια της ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ συνόδευσε ως Πρωτοψάλτης στην Ουκρανία και στη Ρωσία αντιπροσωπευτικό κλιμάκιο λειτουργών και μοναχών της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου επικεφαλής του Αγίου Καθηγουμένου αυτής κ. Αντύπα, στα πλαίσια των ιερών ακολουθιών για την αδελφοποίηση της εν λόγω Μονής με την Αγία Λαύρα του Κιέβου και τον Ι. Καθ. Ναό του Αγίου Βασιλείου της Μόσχας.
Ο Σωτήρης Δογάνης δημιούργησε επίσης και διευθύνει τα τελευταία 8 χρόνια τη Μικτή Πολυφωνική Χορωδία «Οι Μελωδοί» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρ. Ηλίας» Δήμου Γλυφάδας με πλήθος εμφανίσεων. Είναι, επίσης, ο δημιουργός και διδάσκαλος του Φωνητικού Συνόλου Βυζ. Μουσικής «Οι Υμνωδοί».
Επιπλέον, ως Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Ορθοφωνίας, διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Γλυφάδας από ιδρύσεώς της (2003), στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου Αττικής, είναι ο δημιουργός της Παιδικής Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Γλυφάδας, ενώ διετέλεσε Καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής από το 2002 έως το 2006 στο Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής «Αριστείδης Μόσχος».
Πρόσφατα ανέλαβε τιμητικά ως διευθυντής και μαέστρος της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών, η πρώτη επίσημη παρουσία της οποίας συνυφάνθηκε με την πρώτη παγκόσμια δημόσια εκτέλεση του ορατορίου "Ενώσεως Κλέος" σε σύνθεση Μπάμπη Παραματευτάκη - που έλαβε χώρα στις Κλειστές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ελληνικού τον Δεκέμβριο  του '13 - με τη συνοδεία των μελών της "Αθηναϊκής Συμφωνιέτας" για τον εορτασμό των 100 ετών από την Ένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο συνοδεία της ίδιας συμφωνικής μετείχε ως κορυφαίος σολίστας στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του ορατορίου "Σπονδή σο μεγαλώνυμο Αρκάδι" του συνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη στο θέατρο Παλλάς Αθηνών, με αφορμή την συμπλήρωση των 150 ετών του ολοκαυτώματος της Μονής, αιγίδα και διοργάνωση της Παγκρητίου Ενώσεως.
Το 2007 κυκλοφόρησε από τις Μουσικές Εκδόσεις «Σείστρον» με τον τίτλο:
«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται …» Υμνωδία και Υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος εν χορδαίς και οργάνοις  - το πρώτο του προσωπικό πόνημα Βυζαντινής Μουσικής στα πλαίσια της Λειτουργικής Θεματολογίας της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος
και την Άνοιξη του 2008, ως φυσική συνέχεια του πρώτου,  κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του έργο  από τις ίδιες Εκδόσεις με τίτλο:
«Η Ζωή εν τάφω …» - Ο Επιτάφιος Θρήνος της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής εν χορδαίς και οργάνοις.
Το 2009 επανήλθε στο χώρο της έντεχνης δισκογραφίας υπό την ίδια "στέγη" με το δεύτερο προσωπικό του album με γενικό τίτλο: «Στη Μοναξιά του Πλήθους» σε σύνθεση Μιχάλη Τερζή και στίχους Άννας Μπιθικώτση με τις φιλικές συμμετοχές των Βασίλη Σκουλά και Σοφίας Τσέρου.
Η νέα του δισκογραφική προσφορά στην Τέχνη σημειώνεται πλέον από το Μάρτη 2015 με την κυκλοφορία του πολύ σημαντικού έργου "Με τα Φτερά της Ρίζας" υπό τη "Σείστρον" όπου μέσα από αδαμάντινα τραγούδια της Εθνικής μας Παράδοσης ο Γίγαντας Έλληνας γίνεται Ακρίτας Διγενής απ΄ την Κρήτη ως τον Πόντο
Συνεχίζεται ...


Τηλ. επικοινωνίας: 6936530032 - 6936939932 - 2110175377
emaii: sotirisdoganis@gmail.com

Σωτήρης Δογάνης/facebook
Σωτήρης Δογάνης/YouTube