Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗ Σ - Α΄ ΠΟΙΗΤΙΚΉ ΣΥΛΛΟΓΗ «Ταξιδεύοντας στη ΖΩΗ»


    Με χαρά πήρα στα χέρια μου το νέο του βιβλίο του Θανάση Πατεράκη, προέδρου του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων, «Ταξιδεύοντας στη ΖΩΗ», που είχε την ευγενική καλοσύνη να  μου δωρίσει και αφού το μελέτησα θεώρησα υποχρέωση να του αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές.   Ο συγγραφέας συνεπής και ακούραστος εργάτης του Κρητικού πολιτισμού και της παράδοσης, ποτισμένος με τα αγνά ελληνικά ιδανικά, αυτοδημιούργητος και αυτόφωτος αγωνιστής της ζωής, κατακτά βήμα - βήμα με συνεχή προσπάθεια την καταξίωση και την αναγνώριση. Ανεβαίνει σταθερά τα σκαλοπάτια που οδηγούν στις κορυφές, αφήνοντας ανεξίτηλα  τα σημάδια του περάσματός του σε πολλούς τομείς και καταφέρνει να γίνεται φωτεινός φάρος όσων ταξιδεύουν στα πέλαγα της στιχουργικής.
Η πλούσια, αυθόρμητη, ποιοτική και πολυθεματική  στιχουργική του  ικανότητα τον ανέβασε αδιαμφισβήτητα στην επίζηλη θέση του προέδρου του Συλλόγου των στιχουργών Ν. Χανίων, με τις μαντινάδες, τις ρίμες και τα ποιήματά του να ξεχωρίζουν και να κατακτούν πολλά βραβεία και επαίνους σε ανάλογους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Σταθερός στα ιδανικά και τα πιστεύω του, δίνει τον αγώνα του μέσα από τα στιχουργήματα και τα ποιήματά του χωρίς υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς και κερδίζει την αναγνώριση του κοινού, του  μόνου αλάθευτου και απροκατάληπτου κριτή που δέχεται ή απορρίπτει αχειραγώγητα τα έργα του κάθε πνευματικού ανθρώπου.
          Οι στίχοι των ποιημάτων του απλοί και κατανοητοί, με άψογη ομοιοκαταληξία, απαλλαγμένοι από «κουλτουριάρικους»  φαμφαρονισμούς και εξεζητημένες εκφράσεις, προβληματίζουν τον αναγνώστη χωρίς να  τον κουράζουν.
Υμνεί την Κρήτη και την Κρητική φύση όπως στα ποιήματα «Κρήτη», «Τοπολιανό φαράγγι», «Η λίμνη του Κουρνά» κ.λπ.
Ζωντανεύει ιστορικές μνήμες όπως στα ποιήματά του «Αρκάδι», «Δίσεκτοι χρόνοι κατοχής», «Δασκαλογιάννης», «Καγιαλές», «Ολοκαύτωμα» κ.λπ.
          Αναρωτιέται και αναπολεί, συγκρίνει παλιές και σημερινές αξίες και προβληματίζεται για το δρόμο που μας οδηγούν  η παγκοσμιοποίηση και οι υποτακτικοί της.
Αποδίδοντας τα ουσιώδη νοήματα των καθημερινών αγώνων και αγωνιών των ανθρώπων για επιβίωση, φιλοσοφεί με τον δικό του τρόπο και αφήνει τον αναγνώστη να συνοδοιπορήσει μαζί του  στα άγνωστα μονοπάτια και τα ταραγμένα πέλαγα της σημερινής τραγικής πορείας του κόσμου.
          Πονεί  και διαμαρτύρεται για τα παιδιά, που δεινοπαθούν άδικα, την ειρήνη, που δεν έρχεται, και τα  πολιτικά εγκλήματα που τελούνται σε διεθνή κλίμακα  στο όνομα της κατ’ ευφημισμό Δημοκρατίας, αλλά τελικά εκπέμποντας αισιοδοξία πιστεύει ότι η δικαίωση των αγώνων θα έλθει, όπως αναφέρει καταλήγοντας  στο ποίημά του «Στο ανηφόρι της ζωής» :

                                                    ……………..
«Κι αν τ’ ανηφόρι που τραβάς είναι τραχύ
ο δρόμος ο κουραστικός μη σε τρομάζει
 κάπου στο τέλος τη δικαίωση θα ζεις
αυτή που λαχταράς να σ’ αγκαλιάζει».


Γιώργος Γιακουμινάκης
Αντιπρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Μόνιμο μέλος του World Congress of Poets


      Η Πρόεδρος της Διεθνους Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Κα Χρυσούλα Βαρβέρη -Βάρρα  και το Δ.Σ. εύχονται στο καταξιωμένο Πνευματικό Δημιουργό της λεβεντομάνας Κρήτης,  Θανάση Πατεράκη να είναι  η Α΄Ποιητική του Συλλογή,  με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη ΖΩΗ»,  να είναι καλοτάξιδι  και τα κατασταλάγματα της σοφίας του νού του,  να αράξουν στην καρδιά του κάθε Αναγνώστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σημειώσετε, με δεοντολογικό τρόπο, τα σχόλια σας για την παρούσα ανάρτηση της ΔΕΕΛ.

Υβριστικό η κακόβουλο περιεχόμενο,θα διαγράφεται αμεσα, για την προάσπιση του κύρους των αναφερομένων.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.