Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΝΩΛΗΣ Ι. ΔΙΑΛΥΝΑΣ «ΞΕΠΕΤΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΥ»

Ο Μανώλης  Διαλυνάς, άξιο παιδί της λεβαντομάνας Κρήτης, στο βιβλίο του «ΞΕΠΕΤΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΥ», εξωδιηγητικού-ομοδιηγητικού τύπου,  καταγράφει την βιωτή του, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες, τις αξίες που έχουν σφραγίσει την ζωή του και μολονότι υποχρεώθηκε να μείνει μακριά της  στην ξενιτιά, η καρδιά του όσα χρόνια και να περνούν βρίσκεται στην Ελλάδα, και δη στην Κρυτσά , εκεί στην Οικογένεια του, Οικογένεια  «Βενετά » για να τραγουδεί τα κλέη της.
          Πιστεύει στην αξία της γραφής, μνημονεύοντας και την ρήση του Λεωνίδα Αντρέγιεφ, «Αν είναι πεπρωμένο του ανθρώπου να γίνει θεός , το βιβλίο θα είναι ο θρόνος του», γιατί μέσα από αυτήν προχωράει το γίγνεσθαι, οι αξίες, η σοφία, η γνώση και αποφάσισε να μας δώσει αυτό το έντεχνο καθ΄ όλα έργο του.
          Η επιλογή της εικονογράφισης «Δρόμοι προς το Κέντρο» της Αυστριακής Ζωγράφου και Φιλέλληνος Martha Theresa Kerschoffer δεν είναι τυχαία. Ο δρόμος συμβολίζει  την ανεύρεση της Αλήθειας στο κέντρο, στο δίκαιο, στην ολοκλήρωση. Με αγωνία προσπαθεί να αποδικωποιήσει το μαύρο κουτί αφουγραζόμενος την μελωδία του, για να δώσει λύσει στα αιώνια προβλήματα της ζωής, αυτά που όσα χρόνια και να περάσουν, από την γένεση της  μέχρι σήμερα, παραμένουν τα ίδια. Θάλασσα η ζωή  κρύβει μέσα της γαλήνη –τρικυμία, μικρά –πελώρια κύματα, γλυκό –άγριο ήχο,  αγάπη –μίσος , ειρήνη –πόλεμο, ελευθερία –σκλαβιά  και όλη την μαγική σωρεία των αντιθέσεων που διέπει τους νόμους του Σύμπαντος και ο δημιουργός καπετάνιος στο «καραβάκι» να βρίσκει πάντα την αρχή του κύκλου της ζωής.  
          Ο Μανώλης Διαλυνάς, γνήσιος απόγονος «Βενετάς» έχει πολύ έντονο το χάρισμα της μαντινάδας και μας το αποδεικνύει με έμμετρους ευφυείς στοίχους. 
Με τέτοια ξεπετερίσματα σκέψης, με τέτοιες σταλαγματιές τέχνης γεμίζει , Αγαπητέ Μανώλη Διαλυνά,  το πυθάρι της γνώσης, της κοινωνικής, ηθικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας και όχι μόνο δεν πρέπει να πέφτουν σε λησμονιά, άλλα αποτελεί αδήριτο χρέος να το παραδίδει ο καθείς,  που έχει το χάρισμα το δικό σας.
   Ευχαριστώ πολύ για την τιμή να μου χαρίσετε το βιβλίο σας «Ξεπεταρίσματα του νου» και σας βεβαιώ ότι είστε ένας από αυτούς που οδηγούμενος από τον  αταβισμό της κληρονομιάς σας,   μπορείτε να συμβάλλετε  να αλλάξει η  όψη της πατρώας γης Κρυτσάς και  ο κόσμος μας που τόσο έχει ανάγκη να λυτρωθεί και να συμφιλιωθεί με τους νόμους της φύσης και της ζωής.

   Με εκτίμηση
Γ. Γραμματέας Δ.Ε.Ε.Λ.
Αικ. Βλαχοπαναγιώτου -ΜπατάλιαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σημειώσετε, με δεοντολογικό τρόπο, τα σχόλια σας για την παρούσα ανάρτηση της ΔΕΕΛ.

Υβριστικό η κακόβουλο περιεχόμενο,θα διαγράφεται αμεσα, για την προάσπιση του κύρους των αναφερομένων.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.