Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην 2η Παγκόσμια Ανθολογία «Παναθήναια 2004»


        Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά περιμένοντας χρυσά μετάλλια από του Αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου 2016, στην 31η διοργάνωση θερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής  Επιτροπής (Δ.Ο.Ε).  
Η Πρόεδρος Χρυσούλα Βαρβέρη - Βάρρα , σύσσωμο το Δ.Σ, όλα τα  Μέλη τους ευχόμεθα ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΊΑ.   Οι  πνευματικοί Δημιουργοί είναι δίπλα τους με το δικός τους Πνευματικό έργο , για μια άλλη Πνευματική Πολιτιστική Ολυμπιάδα που με ένα μοναδικό - ξεχωριστό τρόπο με την παγκόσμια συνεργασία στα Γράμματα στην Τέχνη , στον Πολιτισμό,  γνωρίζουν πού καλά και  επιτελούν .   

Παρουσιάζουμε για άλλη μια φορά  το πολύμοχθο έργο της 2ης Παγκόσμιας Ανθολογίας «Παναθήναια 2004».

Το Έργο αυτό το οποίο αγγίζει το μεγαλείο της Ολυμπιακής Ιδέας ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο πνεύμα το οποίο συνέταξε, επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου η πολυβραβευμένη στα Γράμματα –στις Τέχνες- στον Πολιτισμό Πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών
Χρυσούλα Βαρβέρη – Βάρρα,
και η οποία δεν ασκεί τα καθήκοντά της μόνο τυπικά αλλά όπου χρειάζεται λειτουργεί αυτοδύναμα. Οφείλουμε όλοι να παραδεχθούμε ότι, με την Ολυμπιακή Μαραθώνια εργασία της, κατόρθωσε τον άθλο για το χρυσό μετάλλιο. 


 H Δ.Ε.Ε.Λ. διεθνές σωματείο βρίσκεται σε συνεχή δράση εδώ και είκοσι τρία  χρόνια με σκοπό να προάγει την ελληνική λογοτεχνία και καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μόλις τελείωσε η πνευματική Ολυμπιάδα το 1999 στο Θησείο, το ανήσυχο και αγωνιστικό πνεύμα της Προέδρου συνέλαβε την ιδέα της 2ης παγκόσμιας Ανθολογίας.
Ήθελε να συμμετέχει η ΔΕΕΛ με ιδιαίτερο τρόπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και έφτιαξε ένα δικό της «όχημα διαπολιτιστικής επικοινωνίας».
Η χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες θα ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει τους λόγιους απογόνους να εργαστούν σύσσωμοι στη διατράνωση του σκοπού της.   Κάλεσε  για αυτό,      όλους τους πνευματικούς δημιουργούς, από όλα τα πλάτη της γης να καταθέσουν ένα απόσπασμα από τα ιδανικά τους, να στείλουν το σπόρο από τον οποίο βλάστησε το έργο τους και αφού αξιολογηθεί, να αποτελέσει ένα κομμάτι της Ανθολογίας.
Δημιουργήθηκε έτσι μία γέφυρα πολιτισμού δια μέσου των γνώσεων , της ζωγραφικής, της ποίησης όλων αυτών που έχουν τη δύναμη να εκφράσουν την αιώνια παλίρροια του πνεύματος δυναμώνοντας την ψυχή μας και αγωνιζόμενοι να υπερασπίσουν τα «παλλάδια»      τα δικά τους και της κοινωνίας μας. Κάθε καλλιτέχνης βλέπει τον κόσμο με το δικό του μάτι. Συμμετέχουν όλοι αυτοί που νοιώθουν τον πνευματικό πόνο γύρω μας, αγωνίζονται να εξοβελιστεί ο εχθρός της ύπαρξης για να λάμψει από αρετή το πρόσωπο του ανθρώπου.   .
 Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύεται από το ότι συμμετέχουν πάνω από 500 δημιουργοί. Δεν έχει σημασία αν είναι επώνυμοι ή όχι ,  αφού κάθε τόσο στην ιστορία του πολιτισμού φανερώνονται και μερικές αυτοδύναμες περιπτώσεις,  που μας εκπλήσσουν με πραγματικά αριστουργήματα.
Η εργασία της κρίσης, της σύμπτυξης των πνευματικών δυνάμεων, των διορθώσεων, της μετάφρασης σε πάρα πολλές περιπτώσεις, της
εικονογράφησης ανάλογα με το  περιεχόμενο κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια και μετά από μεγάλο «αγώνα» με υπέρβαση των επιδόσεων, όπως οι Ολυμπιονίκες, παραδίδεται στα χέρια μας το καύχημα της 5ης πολιτιστικής Ολυμπιάδος, η δεύτερη παγκόσμια Ανθολογία με τίτλο «Παναθήναια 2004».
Δίνει το έναυσμα για την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων και ο Τίτλος της «Παναθήναια» αναφέρεται στη μεγάλη γιορτή των Παναθηναίων, αφιερωμένη στην παρθένα Θεά Αθηνά, η οποία  θεωρούνταν ότι, αν και πάνοπλη, προστάτευε την ειρήνη και εν γένει τα ειρηνικά έργα που εκπροσωπούσαν τη σοφία, το πνεύμα και τις επιδιώξεις ολόκληρου του ελληνισμού. Όπως τότε στην γιορτή των Παν- Αθηναίων συμμετείχε όλος ο Ελληνισμός έτσι και τώρα στην ανθολογία εκπροσωπούνται αγωνιστές- αθλητές του πνεύματος από όλο τον κόσμο για να φτάσουν όλοι στο ίδιο αποτέλεσμα : στη βελτίωση του χθές και  μέσο η ανθρώπινη υπέρβαση, η διάσπαση της φυσικής νομοτέλειας, καθώς από τη μια το μυαλό ξεπερνά την ανθρώπινη σκέψη και από την άλλη το σώμα τη φυσική αντοχή.
Όσο για το αποτέλεσμα, πάντα έχει κοινό παρανομαστή, την προσπάθεια.
        Η Ανθολογία αυτή είναι ορόσημο στα λογοτεχνικά δρώμενα, διότι φέρνει νέα στοιχεία, το διεθνικιστικό, ιστορικό, κοσμοπολίτικο που πάντα συνταίριαζε με την ελληνικότητα. Χαρίζει  όχι μόνο αισθητική απόλαυση μετατρέποντας τις ιδέες σε εικόνες αλλά αναμοχλεύει τις σκέψεις και τα προβλήματα που άπτονται του καιρού μας χωρίς φραγμούς και ιδιοτέλειες, πολιτικές σκοπιμότητες  και αγκαλιάζοντάς την με ανοικτή καρδιά θα απολαύσουμε την λαμπρότητα των σύγχρονων δημιουργών.
 Όλο το περιεχόμενο της γίνεται φλογερός φορέας της σκέψης και αποτελεί κατοχύρωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας κουλτούρας

Η Πρόεδρος είχε συλλάβει βαθιά τις υπερεθνικές πνευματικές επιδράσεις που θα είχε η έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου το οποίο με την διασφάλιση της πολιτιστικής πολυφωνίας ανακεφαλαιώνει τη σύγχρονη ιστορία αλλά και την οικουμενική επιθυμία για πνευματικό αγώνα αγκαλιάζοντας  την Οικουμένη.


  • Η βαθιά ελληνικότητά της, οι ανησυχίες της και οι προβληματισμοί της διοχετεύονται μέσα στο magazine, ενώ δένει το παρόν με το σύγχρονο  προβληματισμό. Κήρυκας της ειρήνης, μύστης της υπέρβασης ως Κένταυρος υπομονής και δύναμης  αλλά και πλημμυρισμένη από υπαρξιακή αγωνία εκφράζει τις καταστάσεις που βασάνιζαν και βασανίζουν τη γενιά μας και μετατρέπει τη δυναμική της εικονογράφησης, πότε σε παιάνα και πότε σε μαστίγιο  που χτυπά, όχι για να τιμωρήσει, αλλά για να επισημάνει και να συνετίσει. Ας μου επιτραπεί μια σύντομή και επιγραμματική παράθεση των θεμάτων που θίγονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου αποκαλούμενο «αντί προλόγου».
  •  Ποιος δε θα ήθελε να σταθεί στο Κυπριακό, στην έννοια της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της ιδεαλιστικής σωτηρίας του ανθρώπου,    στο Ολυμπιακό ιδεώδες, στα ιδανικά του Εθελοντισμού,
  •  στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου μας Χριστόδουλου που με το δικό του ξεχωριστό τρόπο αγωνίσθηκε  για την πρόοδο της Ελλάδος μας, 
  • στον πόλεμο του Ιράκ μέσα από τα φοβισμένα βλέμματα των παιδιών,
  • στο ρατσισμό, στο ρόλο της γυναίκας στο πολιτικό προσκήνιο,
  • στα γνωμικά των αρχαίων σοφών, στους Έλληνες της διασποράς,
  • στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που η χώρα μας τίμησε με την παρουσία του Προέδρου Της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών, Πολιτισμού και τόσων άλλων,
  • στην τρομοκρατία και στην εφιαλτική καταστροφή που κλόνισε όλη την ανθρωπότητα.
Η πρόεδρος γράφει  για τη βία που γεννάται μέσα από τις ασύμμετρες απειλές: » θα «μαϊμουδίζαμε» όλοι εμείς οι ευγενείς του πλανήτη αν χαζογελούσαμε και ονειρευόμαστε ξύπνιοι μόνο με τραγούδια και βιολιά στις πλατείες. Η ζωή χρειάζεται τιμόνι σωφροσύνης».
Με τέτοιο τιμόνι πρέπει να οδηγήσουμε την πατρίδα μας για να πετύχουν οι Ολυμπιακοί αγώνες το 2004, να αναβιώσει  το Ολυμπιακό Πνεύμα με την ίδια θέρμη όπως στην αρχαιότητα μια και οι αγώνες αυτοί γίνονται δίαυλοι επικοινωνίας και μέσο ώστε να μεταλαμπαδεύεται ο Ελληνικός πολιτισμός. Αναπολώντας το παρελθόν, βρίσκουμε το διαχρονικό της Ολυμπιακής ιδέας μέσα στο ιδεατό γίγνεσθαι. Παγκόσμιο πρότυπο, λειτουργεί σαν αντίβαρο στην σχεδόν νομοτελειακή ατέλεια όλων των ανθρωπίνων όντων, παρακινώντας τα να αγωνισθούν για την διάκριση και  την ολοκλήρωση υψηλότερων στόχων.
Παραδίδουμε στην ιστορία του πολιτισμού την Ανθολογία και νομίζω ότι είναι από τα βιβλία που δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική, δεσμεύεται να κρίνει κανείς την ιστορία.
Όπως η Ολυμπιακή ιδέα προασπίζεται ένα  καλύτερο και ειρηνικότερο κόσμο, έτσι και η Ανθολογία δημιουργήθηκε για να εξυψώσει το ελληνικό πνεύμα και δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει εμπορικό αντικείμενο, γιατί η παρουσία της στο χώρο των Γραμμάτων θα διδάσκει πάντα την αξία της προσπάθειας, τον πόθο της διάκρισης, το ευ αγωνίζεσθαι, τον εθελοντισμό.    
Τελειώνοντας, ως αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Λ. και εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, των Ελλήνων της διασποράς και των απανταχού εβρισκόμενων μελών μας σας συγχαίρουμε για μια ακόμη φορά και σας ευχόμαστε να δικαιωθείτε και πάλι και ιδιαίτερα από την πατρίδα μας για το πολύπλευρο έργο που μας προσφέρατε και που θα συνεχίσετε και στο μέλλον.
 Τέτοιους πνευματικούς δημιουργούς πρέπει η χώρα μας να βοηθάει παντοιοτρόπως, ώστε απρόσκοπτα να ασχολούνται με τον ιερό σκοπό
 που αποβλέπει στην ανύψωση του ελληνικού πνεύματος.

Επίσημος Λόγος  Αικ. Βλαχοπαναγιώτου - Μπατάλια


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΒΑΡΒΕΡΗ -ΒΑΡΡΑ 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

Σοφοί όλου του Κόσμου ενωθείτε.
Οι προλετάριοι τα έκαναν μούσκεμα.
Οι πολιτικοί χρεοκόπησαν.
Οι ιερείς λιγόστεψαν.
Οι δάσκαλοι πόνεσαν.
Οι εργάτες πείνασαν.
Οι επιστήμονες διώχτηκαν.
Η δύναμη της σοφίας
είναι αδελφή του Σύμπαντος.

Μόνο αυτή θα νικήσει.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΒΑΡΒΕΡΗ -ΒΑΡΡΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σημειώσετε, με δεοντολογικό τρόπο, τα σχόλια σας για την παρούσα ανάρτηση της ΔΕΕΛ.

Υβριστικό η κακόβουλο περιεχόμενο,θα διαγράφεται αμεσα, για την προάσπιση του κύρους των αναφερομένων.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.