Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - Ιωάννης Τσαρτσάλης

Σχετική εικόνα


   Στα πλαίσια του Εορτασμού  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της   25ης Μαρτίου  1821  , το εκλεκτό μας μέλος Ιωάννης Τσαρτσάλης μας τίμησε με την παρακάτω ομιλία. 
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα εορτάζουμε σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος την ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας αλλά και τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όταν ο Άγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παρθένο Μαρία το χαρμόσυνο μήνυμα του ερχομού του Χριστού μας.  Μηνύματα που πλανώνται από τη μυροβόλο Ναζαρέτ έως την τρισένδοξη Αγία Λαύρα. Τα μηνύματα της κραυγής αυτής ήταν το ξέσπασμα της θείας επιταγής «Ελευθερία ή Θάνατος» που έβγαινε μέσα από τη δυστυχία, τον πόνο και το πυκνό σκοτάδι μιας πικρής και μακρόχρονης σκλαβιάς από τον τουρκικό ζυγό.
Έτσι την Άγια τούτη ημέρα, την εορτή των εορτών του έθνους μας, σαν μια αστείρευτη πηγή δόξας μας δίνει και πάλι σήμερα τα Ζείδωρα νάματα και μας αναβαθμίζει στην κολυμπήθρα της Εθνικής μας υπερηφάνειας, σαν φωτεινό ορόσημο, σαν μαγικό αστέρι για να μας δείχνει το δρόμο του εθνικού χρέους, και μας εμπνέει το ιδανικό της Ελευθερίας.
Η 25η Μαρτίου είναι η λαμπρή μέρα της Πατρίδας μας αλλά και της θρησκείας.  Ο ποιητής τραγουδάει:

«Έχουνε σχόλη η Παναγιά και η Ελλάς μεγάλη
η μια τον κρίνο δέχεται, δάφνης κλωνάρι η άλλη»

Η Πατρίδα μας βρέθηκε από το 1453 μέχρι το 1821 επί 400 περίπου χρόνια κάτω από τον βάρβαρο τουρκικό ζυγό. Μπροστά σ’ αυτή τη θλιβερή κατάσταση που όλοι σχεδόν πιστεύανε ότι η Ελλάδα ως έθνος πέθανε οριστικά, οι γενναίοι πρόγονοί μας χωρίς να λάβουν υπόψη την αριθμητική υπεροχή του εχθρού σε έμψυχο και άψυχο υλικό, κατόρθωσαν να επικρατήσουν των Τούρκων να τους νικήσουν και να απαλλάξουν την Πατρίδα μας από την πικρή και μακροχρόνια σκλαβιά γιατί είχε υποδουλωθεί μόνο η γη μας και όχι το φρόνημά μας που παρέμεινε και παραμένει αδούλωτο και ανυπότακτο πάντα.

Τετρακόσια τόσα χρόνια
λιώναμε την καταφρόνια
και ανάστασης ημέρα
οι ραγιάδες καρτερούσαν
λεύτερη να δουν μητέρα
σαν και πρώτα λαχταρούσαν.

Γιατί όσο κι αν αργούσε η μέρα της Εθνικής ανάστασης η σπίθα της λευτεριάς δεν έσβηνε αλλά σιγόκαιγε αδιάκοπα στις ψυχές των Ελλήνων.
Τα προφητικά λόγια του ποιητή το επιβεβαιώνουν

Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο
και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε
που πιο βαθύ καμιά φυλή δεν είδε έως τώρα
είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα
όμοια βαθύ εν’ ανέβασμα μας μέλλεται
προς ύψη ουρανοφόρα.
Μια μέρα σαν και σήμερα μέρα ευλογημένη
διπλή γιορτή το μήνυμα σ’ όλη τη γη σκορπιέται
της αμαρτίας τα δεσμά σπάνε στην οικουμένη
κι Ελευθεριά ή θάνατος το Έθνος μας γροικιέται.

Αποτέλεσμα εικόνας για 25 μαρτίου 1821
Έτσι τη γλυκιά και ελπιδοφόρα εκείνη χαραυγή της 25ης Μαρτίου 1821 η σπίθα της λευτεριάς άναψε στα στήθη των σκλάβων Ελλήνων, έγινε φλόγα, έλαμψε και φώτισε τα ανθοντυμένα κορφοβούνια και τα ηλιοφίλητα πελάγη της Πατρίδας μας. Χρειάστηκαν  αυτοθυσίες και ολοκαυτώματα όπως οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου, οι γυναίκες του Σουλίου με το χορό του θανάτου στο Ζάλογγο, το Κούγκι, τα Ψαρά και το Αρκάδι.
Οι δάφνες του Μαραθώνα της Σαλαμίνας, των Θερμοπυλών και των Πλαταιών ξανάνθισαν πάλι στην Τριπολιτσά, στην Αλαμάνα, στη Γραβιά και στα Δερβενάκια. Ο Μιλτιάδης, ο Λεωνίδας και ο Θεμιστοκλής έγιναν τότε Κολοκοτρώνης, Διάκος, Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Μπότσαρης, Νικηταράς, Μιαούλης και Κανάρης και συνέτριψαν για άλλη μια φορά τους βάρβαρους.
Το ολιγάνθρωπο Γένος των Ελλήνων έδειξε το Μέγα θαύμα στην ανθρωπότητα όταν την 25η Μαρτίου του ’21 κατέθεσε τη ζωή του ως ενέχυρο της Ελευθερίας όλης της Οικουμένης και έγινε ο θεματοφύλακας της.
Κανένα άλλο Έθνος δεν πέρασε στο διάβα της ιστορικής διαδρομής τόσες και τέτοιες δοκιμασίες, όσο το ελληνικό και κανένα άλλο έθνος δεν έχει να επιδείξει τόση αδάμαστη θέληση να ζήσει. Αυτό ας είναι και τώρα μετά την χαλεπή εποχή και την οικονομική κρίση που περνούμε το ευαγγέλιο του μέλλοντός μας.
Θέλουμε να ζήσουμε και θα ζήσουμε σαν Κράτος και σαν Έθνος όσο ενάντια και αν μας χτυπά κατά καιρούς η μοίρα.
Δόξα και τιμή και εθνική ευγνωμοσύνη ανήκει σε όλους τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες του ’21. Τούτη δε την Ιερή ώρα ας τους διαβεβαιώσουμε πως το παράδειγμά τους θα μας εμπνέει και θα μας καθοδηγεί πάντα στον εθνικό μας δρόμο και ότι θα φανούμε άξιοι απόγονοι, άξιων προγόνων.

Όλοι δε μαζί ας τους υποσχεθούμε πως θα προσπαθήσουμε και εμείς να στήσουμε μες στο Ουράνιο θείο φως, μια Ελλάδα τρισμέγιστη.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ 
ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σημειώσετε, με δεοντολογικό τρόπο, τα σχόλια σας για την παρούσα ανάρτηση της ΔΕΕΛ.

Υβριστικό η κακόβουλο περιεχόμενο,θα διαγράφεται αμεσα, για την προάσπιση του κύρους των αναφερομένων.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.