Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ

(ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ, 22 Ι0ΥΛΙΟΥ 2015, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΩΡΑ 17:30)Αγαπητέ φίλτατε Γιάννη,

      Με πόνο ψυχής, άφατης λύπης και συντριβής  βρισκόμαστε  σήμερα  εδώ, η γυναίκα σου τα παιδιά και τα εγγόνια σου, οι συγγενείς σου, οι γνωστοί και οι φίλοι σου  και πολλοί από τις χιλιάδες των μαθητών που δίδαξες και από τα εκατομμύρια των αναγνωστών των βιβλίων -πονημάτων που  έγραψες, και από  τα βιβλία που εξέδωσες, για να σε κατευοδώσουμε στο ταξίδι χωρίς γυρισμό, με το «ύστατο χαίρε».
 Θα αποτολμήσω κάτω από την ψυχική φόρτιση μιας επιστήθιας φιλίας 64 χρόνων να σε προπέμψω, όσο μπορώ, γιατί σου αρμόζει κάθε έπαινος και προβολή.


Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Ο Γιάννης Σμυρνιωτάκης  γεννήθηκε το 1935 στα Καστελλιανά Ηρακλείου. Έμεινε ορφανός από πατέρα στα 14 του χρόνια, όταν ο πατέρας του πνίγηκε σε ναυάγιο το 1949.  Μεγάλωσε με την φροντίδα της μητέρας του και μαζί με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, τη Μαρία και τον Γιώργο, κάτω από τις  δύσκολες οικονομικές συνθήκες της δεκαετίας του ΄40. Άριστος μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια  στο Γυμνάσιο- Λύκειο Άνω  Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης, από το οποίο αποφοίτησε με«Άριστα» το 1955 . 
 Ως μαθητής Γυμνασίου έλαβε μέρος σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς ποίησης και ανάλυσης ποιημάτων και βραβεύτηκε δύο φορές. Στη συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του με «Άριστα» το 1957.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Λογοτεχνικού Συλλόγου Ηρακλείου «Λόγος και Τέχνη». Το 1957 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα πρώτα σκαλοπάτια».
 Υπηρέτησε δύο χρόνια στον στρατό στην παραμεθόριο περιοχή, όπου ανέπτυξε, παράλληλα, πλούσια κοινωνική δράση. Ίδρυσε και λειτούργησε τις ώρες εκτός υπηρεσίας του «Σχολείο αναλφάβητων στρατιωτών» στο οποίο φοίτησαν πολλοί αγράμματοι στρατιώτες και έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν.
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της υπαίθρου και της πόλης του Νομού  Χανίων.  Το 1971 με αίτησή του μετατέθηκε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία, και για 10 χρόνια υπηρέτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου, όπου ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση. εκδίδοντας μαθητικές εφημερίδες  και ανεβάζοντας πολλές θεατρικές παραστάσεις με έργα που έγραφε και σκηνοθετούσε ο ίδιος. Στο έργο « Μπουμπουλίνα» έπαιξε και η κόρη μου Τζωρτζίνα.
 Το 1972 έγραψε το πρώτο του σχολικό βοήθημα με τίτλο «Η τεχνική των εκθέσεων», 540 σελίδων, το οποίο τον καθιέρωσε ως συγγραφέα σχολικών βοηθημάτων.  Το 1985 αποχώρησε από την υπηρεσία, και αφοσιώθηκε  αποκλειστικά με τη συγγραφή σχολικών και παιδικών βιβλίων και βοηθημάτων και άλλων βιβλίων.
Ήταν μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου, του Συμβουλευτικού Σώματος του Πανεπιστημίου Οικουμενικού Ελληνισμού και της Ιταλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών DEL FIORINO από την οποία τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του στα Γράμματα και στον πολιτισμό. Έχει βιογραφηθεί στη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» Χάρη Πάτση και στην εγκυκλοπαίδεια «WHO IS WHO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ένας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες.
 Για την ενγένει πνευματική προσφορά του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και αναμνηστικές πλακέτες από Συλλόγους και λοιπούς φορείς, καθώς και έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού. Το 2010 έλαβε ΧΡΥΣΟ ΚΟΤΙΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ  στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, για την ύψιστη προσφορά του στον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό.
Υπήρξε ο ιδρυτής και Διευθυντής των Εκδόσεων Σμυρνιωτάκη, που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στον χώρο του σχολικού και παιδικού βιβλίου, και που έχουν εκδώσει περισσότερα από 3.100 παιδικά και σχολικά βιβλία και πολλά λογοτεχνικά βιβλία για μεγάλους. Ασίγαστο πάθος του ήταν η γραφίδα,  η συγγραφή, το βιβλίο και η αγάπη του προς το παιδί.
Εύστοχα, η οικογένειά του θα προσφέρει τα χρήματα αντί στεφάνου στα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS.
Τελευταία, επιμελήθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα για την «εξ αποστάσεως» μάθηση, το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μπορούν οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό και να ακούσουν το σχολικό μάθημα της ημέρας στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα.
 Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των εκατομμυρίων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, που μέχρι σήμερα έχουν επιλέξει τα βιβλία και τα σχολικά τους βοηθήματα, οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ και οι συνεργάτες τους αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο, ή ακόμη, και οικογένεια  που να μην έχει βιβλία του Σμυρνιωτάκη.  Μάλιστα, σε πολλά σχολεία και σε χιλιάδες παιδιά, τα προσέφερνε ΔΩΡΕΑΝ, όπως και σε ιδρύματα και συλλόγους.
Στο ογκώδες   συγγραφικό και εκδοτικό του  έργο αρωγός και συμπαραστάτης ήταν η  σύζυγος της ζωής του, Αναστασία Τρουλάκη, επίσης, εκπαιδευτικός, ακούραστη  σύμβουλός του με πελώρια υποστηρικτική δύναμη και  βοήθεια.
Επίσης, οι γιοι του Κώστας και Παντελής  οι οποίοι από νεαρή ηλικία και ιδιαίτερα μετά τις πανεπιστημιακές οικονομικές τους σπουδές ασχολήθηκαν και ασχολούνται με επιτυχία στη διαχείριση του συγγραφικού έργου του πάτερα τους και την επέκταση των εκδοτικών επιχειρήσεων ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ, την οργάνωση και τη λειτουργία πολλών βιβλιοπωλείων στην Αθήνα και την επέκταση της νέας τεχνολογίας, στη διακίνηση της γνώσης  στον πνευματικό και πολιτιστικό χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Είμαι βέβαιος ότι το τεράστιο αυτό έργο παραμένει σε άξια χέρια  και θα συνεχιστεί .

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτός  ήταν ο συμπολίτης μας, δημότης Παπάγου, Γιάννης  Σμυρνιωτάκης:
Αριστοβάθμιος δάσκαλος, φιλομαθής, πολυμαθής,  συγγραφέας, ποιητής, λογοτέχνης αρθρογράφος, αθεράπευτος λάτρης του παιδιού, άριστος χειριστής της γραφίδας, του λόγου και του βιβλίου. Ακούραστος εργάτης του πνεύματος, μεθοδικός δαιδαγωγός, ταπεινός, βοηθός νέων συγγραφέων.  Άνθρωπος! Άριστος οικογενειάρχης και παππούς με 3 εγγόνια!
 Με τον κατάλογο των  232 προσωπικών  του βιβλίων, με πάνω από 25 μαζί με άλλους καταξιωμένους συγγραφείς (έχουμε γράψει μαζί 4 βιβλία), με πάνω από 12 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων του και πάνω από 3100 εκδόσεις του, είναι υποψήφιος για το Βιβλίο Γκίνες. Και του αξίζει αυτή η τιμή. Του την εύχομαι, έστω και μετά τον θάνατό του, όπως συμβαίνει στους μεγάλους δημιουργούς.
Φίλε Γιάννη,
Ο άνθρωπος φεύγει από τη ζωή μόνο όταν τον ξεχνούν οι δικοί του και οι φίλοι του. Οι αγαπημένοι και οι μεγάλοι δημιουργοί, όπως εσύ, μένουν εσαεί. Το μοναδικό έργο σου θα είναι καθημερινή ανάμνηση στους αναγνώστες των βιβλίων σου,  και ο χειρισμός  τού έργου σου από την οικογένειά σου και τους υπαλλήλους σου  θα δίνουν για πάντα την ασώματη παρουσία σου.
Σε κατευοδώνουμε  και σου υποσχόμαστε πως δεν θα  σε ξεχάσουμε!
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου στη χώρα των Μακάρων  και να  είσαι υπερήφανος για την επίγεια ζωή σου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Καλό σου ταξίδι, αγαπητέ φίλτατε Γιάννη.

Ιωάννης Δ. Κακουδάκης
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ

                                                                   

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Τελευταίο αντίο, στον Ιωάννη Σμυρνιωτάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22-07-2015

Η  Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών & Καλλιτεχνών Dr. Χρυσ. Βαρβέρη –Βάρρα, το Δ.Σ. και όλα τα Μέλη της εκφράζουν για τον θάνατο του μεγάλου Πνευματικού Δημιουργού, Συγγραφέα , Εκδότη, πολυβραβευμένου μέλους της, ΙΩΑΝΝΗ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ τα θερμά συλλυπητήρια τους τόσον προς την Οικογένεια του, όσον και προς σύμπασα την Λογοτεχνική Κοινότητα. Η απώλεια για τον Συγγραφικό και Λογοτεχνικό κόσμο είναι πολύ μεγάλη,  αλλά η παρακαταθήκη του έργο του είναι τεράστια  και θα μείνει στην ιστορία των Γραμμάτων, της Παιδείας.
Η ΔΕΕΛ και  η Διεθνής Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών «ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ» δια της  Πρόεδρου των,  τον  τίμησαν εν ζωή  πολλές φορές, "για την ένθερμη και γενναιόδωρη συμβολή του  στα Γράμματα , στην Λογοτεχνία  στον Πολιτισμό" αναγορεύοντας τον Ακαδημαϊκό .
Η Νεκρώσιμος Ακολουθία θα γίνει στο Νεκροταφείο Παπάγου στις 22-07-2015 και ώρα 17:30

Σε ξεπροβοδούμε σήμερα  και τα έργα σου θα σε ακολουθούν προς μίμηση όλων μας.  
         Καλό σου Ταξίδι!


Λίγα Λόγια για την ζωή και το έργο του 
                 (από την Προσωπική του Σελίδα ).

Γεννήθηκε το 1935 σ’ ένα μικρό χωριό της Κρήτης, τα Καστελλιανά Ηρακλείου. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Βιάννου από το οποίο αποφοίτησε με «Άριστα» το 1955. Ως μαθητής Γυμνασίου έλαβε μέρος σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς ποίησης και ανάλυσης ποιημάτων και βραβεύτηκε δύο φορές. Στη συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του με «Άριστα» το 1957. Κατά το χρόνο της φοίτησής του στην Ακαδημία έγραψε και δημοσίευσε πολλά ποιήματα στις τοπικές εφημερίδες του Ηρακλείου.
 Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Λογοτεχνικού Συλλόγου Ηρακλείου «Λόγος και Τέχνη». Το 1957 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα πρώτα σκαλοπάτια». Υπηρέτησε δύο χρόνια στον στρατό στην παραμεθόριο περιοχή, όπου ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση. 
Ίδρυσε και λειτούργησε τις ώρες εκτός υπηρεσίας του «Σχολείο αναλφάβητων στρατιωτών» στο οποίο φοίτησαν πολλοί αγράμματοι στρατιώτες και έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν. Τον ίδιο καιρό έγραφε και δημοσίευε ποιήματα στην τοπική εφημερίδα των Σερρών «Σερραϊκόν Βήμα». 
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό διορίστηκε αναπληρωτής δάσκαλος στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και στη συνέχεια (το 1960) διορίστηκε μόνιμος δάσκαλος στο νομό Χανίων. Υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της υπαίθρου στον νομό Χανίων και τελευταία στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης των Χανίων. 
Το 1971 με αίτησή του μετατέθηκε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία. Ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Εξέδωσε μαθητικές εφημερίδες σε διάφορα σχολεία που υπηρέτησε και ανέβασε πολλές θεατρικές παραστάσεις με έργα που έγραφε και σκηνοθετούσε ο ίδιος. Εκλέχτηκε πολλές φορές Πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου της περιφέρειας που υπηρετούσε και αντιπρόσωπος στη Διδασκαλική Ομοσπονδία. Παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων του φοιτούσε τις απογευματινές ώρες στην Ιδιωτική Σχολή Λογοτεχνίας Γ. Δολιανίτη, τριετούς φοίτησης και πανεπιστημιακού επιπέδου. Αποφοίτησε με «Άριστα». Ακόμα, παρακολούθησε μαθήματα συγγραφής θεατρικών και κινηματογραφικών έργων και σεναρίων στη σχολή Μωυσίδη.
 Το 1972 έγραψε το πρώτο του σχολικό βοήθημα με τίτλο «Η τεχνική των εκθέσεων», 540 σελίδων, το οποίο τον καθιέρωσε ως συγγραφέα σχολικών βοηθημάτων. 
Τα επόμενα χρόνια συνέχισε τη συγγραφή βοηθημάτων για όλα τα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών κλπ. 
Το 1985 αποχώρησε από την υπηρεσία, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή σχολικών και παιδικών βιβλίων και βοηθημάτων. Μέχρι το 2008 έχει γράψει και έχει εκδώσει 296 βιβλία των ειδών αυτών. 
Ο Γιάννης Σμυρνιωτάκης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και της Ιταλικής Ακαδημίας DEL FIORINO, από την οποία και πήρε χρυσό βραβείο για την προσφορά του στα Γράμματα και τον πολιτισμό. 
Για την εν γένει πνευματική προσφορά του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και αναμνηστικές πλακέτες από Συλλόγους και λοιπούς φορείς, καθώς και έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού. Είναι ιδρυτής και Διευθυντής των φερώνυμων Εκδόσεων Σμυρνιωτάκη, που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στον χώρο του σχολικού και παιδικού βιβλίου, και που έχουν εκδώσει περισσότερα από 2.000 παιδικά και σχολικά βιβλία και πολλά λογοτεχνικά βιβλία για μεγάλους. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πάθος του είναι το βιβλίο και η αγάπη του προς το παιδί, που τον ωθεί να γράφει συνεχώς και να ανοίγει νέους δρόμους στη μάθησή του και να το βοηθά, μέσα από τα βιβλία του, να ανεβαίνει πάντα ψηλότερα και να βλέπει πάντα μακρύτερα. Γράφει ο Γιώργος Γιακουμινάκης*

Μια δεύτερη μεγάλη απώλεια για την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτενών (ΔΕΕΛ) προστέθηκε σήμερα 21-7-2015 στην πρόσφατη απώλεια του διακεκριμένου Λογοτέχνη και ποιητή από τον Αποκόρωνα Γιάννη Σηφάκη που «έφυγε» στις 2-5-2015. 
Ο Γιάννης Σμυρνιωτάκης απεβίωσε στην Αθήνα  και θα κηδευτεί αύριο 22-7-2015  ώρα 17,30 στο νεκροταφείο Παπάγου.
Είχε γεννηθεί το 1935 στα Καστελλιανά Ηρακλείου Κρήτης. Η χα του Τρουλάκη Αναστασία συνταξιούχος Δασκάλα κατάγεται από το χωριό Λικοτιναρά Αποκορώνου, ενώ ο ίδιος είχε υπηρετήσει σε Δημοτικά Σχολεία του Αποκόρωνα.
 Συνταξιούχος δάσκαλος, συγγραφέας , ποιητής και λογοτέχνης απόφοιτος της Σχολής Λογοτεχνίας Αθηνών, υπήρξε ιδρυτής του γνωστού εκδοτικού οίκου «Σμυρνιωτάκης».΄Εχει συγγράψει πάρα πολλά βιβλία κυρίως μορφωτικού περιεχομένου  και σχολικά βοηθήματα. Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχών και άλλων μεγάλων λογοτεχνικών σωματείων της Ελλάδας ήταν μέλος  και της Ιταλικής Ακαδημίας DEL FIORINO και της Διεθνούς Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών "ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ". Είχε τιμηθεί πολλές φορές για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό.
Συνδεόταν με στενή φιλία με τον μεγάλο Λογοτέχνη του Αποκόρωνα Γιάννη Σηφάκη που έφυγε κι αυτός πρόσφατα (2-5-2015).
Εκλεκτός φίλος και εκδότης των έργων μου, συμπαραστεκόταν και συνέδραμε ιδιαίτερα κάθε Κρητικό που απευθυνόταν  σ' αυτόν για την έκδοση κάποιου έργου του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

*Λογοτέχνης – ποιητής
Αντιπρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας
Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών
            (ΔΕΕΛ)Δημοσίευμα στα Χανιώτικα Νέα του Ιγνάτιου Χατζηνικολάου