Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ

(ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ, 22 Ι0ΥΛΙΟΥ 2015, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΩΡΑ 17:30)Αγαπητέ φίλτατε Γιάννη,

      Με πόνο ψυχής, άφατης λύπης και συντριβής  βρισκόμαστε  σήμερα  εδώ, η γυναίκα σου τα παιδιά και τα εγγόνια σου, οι συγγενείς σου, οι γνωστοί και οι φίλοι σου  και πολλοί από τις χιλιάδες των μαθητών που δίδαξες και από τα εκατομμύρια των αναγνωστών των βιβλίων -πονημάτων που  έγραψες, και από  τα βιβλία που εξέδωσες, για να σε κατευοδώσουμε στο ταξίδι χωρίς γυρισμό, με το «ύστατο χαίρε».
 Θα αποτολμήσω κάτω από την ψυχική φόρτιση μιας επιστήθιας φιλίας 64 χρόνων να σε προπέμψω, όσο μπορώ, γιατί σου αρμόζει κάθε έπαινος και προβολή.


Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Ο Γιάννης Σμυρνιωτάκης  γεννήθηκε το 1935 στα Καστελλιανά Ηρακλείου. Έμεινε ορφανός από πατέρα στα 14 του χρόνια, όταν ο πατέρας του πνίγηκε σε ναυάγιο το 1949.  Μεγάλωσε με την φροντίδα της μητέρας του και μαζί με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, τη Μαρία και τον Γιώργο, κάτω από τις  δύσκολες οικονομικές συνθήκες της δεκαετίας του ΄40. Άριστος μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια  στο Γυμνάσιο- Λύκειο Άνω  Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης, από το οποίο αποφοίτησε με«Άριστα» το 1955 . 
 Ως μαθητής Γυμνασίου έλαβε μέρος σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς ποίησης και ανάλυσης ποιημάτων και βραβεύτηκε δύο φορές. Στη συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του με «Άριστα» το 1957.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Λογοτεχνικού Συλλόγου Ηρακλείου «Λόγος και Τέχνη». Το 1957 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα πρώτα σκαλοπάτια».
 Υπηρέτησε δύο χρόνια στον στρατό στην παραμεθόριο περιοχή, όπου ανέπτυξε, παράλληλα, πλούσια κοινωνική δράση. Ίδρυσε και λειτούργησε τις ώρες εκτός υπηρεσίας του «Σχολείο αναλφάβητων στρατιωτών» στο οποίο φοίτησαν πολλοί αγράμματοι στρατιώτες και έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν.
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της υπαίθρου και της πόλης του Νομού  Χανίων.  Το 1971 με αίτησή του μετατέθηκε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία, και για 10 χρόνια υπηρέτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου, όπου ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση. εκδίδοντας μαθητικές εφημερίδες  και ανεβάζοντας πολλές θεατρικές παραστάσεις με έργα που έγραφε και σκηνοθετούσε ο ίδιος. Στο έργο « Μπουμπουλίνα» έπαιξε και η κόρη μου Τζωρτζίνα.
 Το 1972 έγραψε το πρώτο του σχολικό βοήθημα με τίτλο «Η τεχνική των εκθέσεων», 540 σελίδων, το οποίο τον καθιέρωσε ως συγγραφέα σχολικών βοηθημάτων.  Το 1985 αποχώρησε από την υπηρεσία, και αφοσιώθηκε  αποκλειστικά με τη συγγραφή σχολικών και παιδικών βιβλίων και βοηθημάτων και άλλων βιβλίων.
Ήταν μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου, του Συμβουλευτικού Σώματος του Πανεπιστημίου Οικουμενικού Ελληνισμού και της Ιταλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών DEL FIORINO από την οποία τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του στα Γράμματα και στον πολιτισμό. Έχει βιογραφηθεί στη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» Χάρη Πάτση και στην εγκυκλοπαίδεια «WHO IS WHO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ένας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες.
 Για την ενγένει πνευματική προσφορά του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και αναμνηστικές πλακέτες από Συλλόγους και λοιπούς φορείς, καθώς και έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού. Το 2010 έλαβε ΧΡΥΣΟ ΚΟΤΙΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ  στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, για την ύψιστη προσφορά του στον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό.
Υπήρξε ο ιδρυτής και Διευθυντής των Εκδόσεων Σμυρνιωτάκη, που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στον χώρο του σχολικού και παιδικού βιβλίου, και που έχουν εκδώσει περισσότερα από 3.100 παιδικά και σχολικά βιβλία και πολλά λογοτεχνικά βιβλία για μεγάλους. Ασίγαστο πάθος του ήταν η γραφίδα,  η συγγραφή, το βιβλίο και η αγάπη του προς το παιδί.
Εύστοχα, η οικογένειά του θα προσφέρει τα χρήματα αντί στεφάνου στα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS.
Τελευταία, επιμελήθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα για την «εξ αποστάσεως» μάθηση, το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μπορούν οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό και να ακούσουν το σχολικό μάθημα της ημέρας στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα.
 Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των εκατομμυρίων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, που μέχρι σήμερα έχουν επιλέξει τα βιβλία και τα σχολικά τους βοηθήματα, οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ και οι συνεργάτες τους αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο, ή ακόμη, και οικογένεια  που να μην έχει βιβλία του Σμυρνιωτάκη.  Μάλιστα, σε πολλά σχολεία και σε χιλιάδες παιδιά, τα προσέφερνε ΔΩΡΕΑΝ, όπως και σε ιδρύματα και συλλόγους.
Στο ογκώδες   συγγραφικό και εκδοτικό του  έργο αρωγός και συμπαραστάτης ήταν η  σύζυγος της ζωής του, Αναστασία Τρουλάκη, επίσης, εκπαιδευτικός, ακούραστη  σύμβουλός του με πελώρια υποστηρικτική δύναμη και  βοήθεια.
Επίσης, οι γιοι του Κώστας και Παντελής  οι οποίοι από νεαρή ηλικία και ιδιαίτερα μετά τις πανεπιστημιακές οικονομικές τους σπουδές ασχολήθηκαν και ασχολούνται με επιτυχία στη διαχείριση του συγγραφικού έργου του πάτερα τους και την επέκταση των εκδοτικών επιχειρήσεων ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ, την οργάνωση και τη λειτουργία πολλών βιβλιοπωλείων στην Αθήνα και την επέκταση της νέας τεχνολογίας, στη διακίνηση της γνώσης  στον πνευματικό και πολιτιστικό χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Είμαι βέβαιος ότι το τεράστιο αυτό έργο παραμένει σε άξια χέρια  και θα συνεχιστεί .

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτός  ήταν ο συμπολίτης μας, δημότης Παπάγου, Γιάννης  Σμυρνιωτάκης:
Αριστοβάθμιος δάσκαλος, φιλομαθής, πολυμαθής,  συγγραφέας, ποιητής, λογοτέχνης αρθρογράφος, αθεράπευτος λάτρης του παιδιού, άριστος χειριστής της γραφίδας, του λόγου και του βιβλίου. Ακούραστος εργάτης του πνεύματος, μεθοδικός δαιδαγωγός, ταπεινός, βοηθός νέων συγγραφέων.  Άνθρωπος! Άριστος οικογενειάρχης και παππούς με 3 εγγόνια!
 Με τον κατάλογο των  232 προσωπικών  του βιβλίων, με πάνω από 25 μαζί με άλλους καταξιωμένους συγγραφείς (έχουμε γράψει μαζί 4 βιβλία), με πάνω από 12 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων του και πάνω από 3100 εκδόσεις του, είναι υποψήφιος για το Βιβλίο Γκίνες. Και του αξίζει αυτή η τιμή. Του την εύχομαι, έστω και μετά τον θάνατό του, όπως συμβαίνει στους μεγάλους δημιουργούς.
Φίλε Γιάννη,
Ο άνθρωπος φεύγει από τη ζωή μόνο όταν τον ξεχνούν οι δικοί του και οι φίλοι του. Οι αγαπημένοι και οι μεγάλοι δημιουργοί, όπως εσύ, μένουν εσαεί. Το μοναδικό έργο σου θα είναι καθημερινή ανάμνηση στους αναγνώστες των βιβλίων σου,  και ο χειρισμός  τού έργου σου από την οικογένειά σου και τους υπαλλήλους σου  θα δίνουν για πάντα την ασώματη παρουσία σου.
Σε κατευοδώνουμε  και σου υποσχόμαστε πως δεν θα  σε ξεχάσουμε!
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου στη χώρα των Μακάρων  και να  είσαι υπερήφανος για την επίγεια ζωή σου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Καλό σου ταξίδι, αγαπητέ φίλτατε Γιάννη.

Ιωάννης Δ. Κακουδάκης
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ

                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σημειώσετε, με δεοντολογικό τρόπο, τα σχόλια σας για την παρούσα ανάρτηση της ΔΕΕΛ.

Υβριστικό η κακόβουλο περιεχόμενο,θα διαγράφεται αμεσα, για την προάσπιση του κύρους των αναφερομένων.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.