Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Τελευταίος Χαιρετισμός στον Πνευματικό μας Πατέρα, ΤΙΜΟΘΕΟ ΚΙΛΙΦΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
03.03.2014


Η  Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών & Καλλιτεχνών Dr. Χρυσ. Βαρβέρη –Βάρρα, το Δ.Σ. και όλα τα Μέλη της εκφράζουν για τον χαμό του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη Τιμόθεου Κιλίφη τα θερμά συλλυπητήρια τόσον προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Πεντέλης, όσον και προς σύμπασα την Λογοτεχνική Κοινότητα.
          Ο Μακάριος Γέρων, Κιλίφης, ξεχώριζε δια την εξέχουσα  Προσωπικότητα του συνδυάζοντας σοφία, σύνεση, λεβεντιά, αποφασιστικότητα και αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα της ποιότητας της Ιεροσύνης της Εκκλησίας του Χριστού.
Το μεγάλο του συγγραφικό έργο  ήταν αφιερωμένο στον Άνθρωπο, στην Χριστιανική Αγάπη, στην Εκκλησιαστική συνείδηση,  στον τρόπο άμβλυνσης του πόνου και της δυστυχίας, στην  παραδοχή του θανάτου,  στους Νέους τους οποίους είχε ένα δικό του τρόπο να τους πλησιάζει και πάντα προέταζε τον αγώνα. 
           Το Σωματείο μας είχε την τιμή  να έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο μέρος του Λογοτεχνικού- Συγγραφικού  του έργου και για αυτό τον τίμησε εν ζωή  και τον ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος. Η Πρόεδρος Χρυσούλα Βαρβέρη Βάρρα αναγνωρίζοντας την μεγάλη του Προσφορά στην Λογοτεχνία, στον Άνθρωπο  εισηγήθηκε στην Ακαδημία της Φλωρεντίας την βράβευση του. Οι προτάσεις της μαζί με όλα του τα βιβλία έγιναν δεκτά και ο Συγγραφέας Τιμόθεος Κιλίφης  ανακηρύχθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2001, Επίτιμος Ακαδημαϊκός της  Ακαδημίας της Φλωρεντίας. Προς τούτο  του απενεμήθει  και το χρυσό Μετάλλιο, "Για την ένθερμη και γενναιόδωρη συμβολή του στην επιβεβαίωση των υψηλότερων ιδανικών της ζωής, για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό".
            Πνευματικέ μας Πατέρα, Τιμόθεε Κιλίφη,  πορεύσου τώρα εις την οδό  των Μακάρων και τα έργα σου  προς μίμηση υπό όλων ημών των επιγενομένων θα σε ακολουθούν, όπως αναφέρει και ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη του.
      
 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             ΤΟ                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


    ΧΡ. ΒΑΡΒΕΡΗ - ΒΑΡΡΑ                  Δ.Σ.                         ΑΙΚ. ΒΛΑΧΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ-

                                                                                                 ΜΠΑΤΑΛΙΑ 

“ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΙΑ ΥΨΗ” ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΚΙΛΙΦΗΣ

                          
       ΟΜΙΛΑ ΓΕΝ . ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ 
ΑΙΚ. ΒΛΑΧΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ- ΜΠΑΤΑΛΙΑ

για το νέο του Βιβλίο με τίτλο “ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΙΑ ΥΨΗ”.Εκλεκτοί καλεσμένοι, 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

    Θεωρώ ότι είναι μεγάλη μου τιμή να συμπαρουσιάζω με την Σεβαστή Πρόεδρό Κα Χρυσούλα Βαρβέρη –Βάρρα,  εδώ στο Πνευματικό Εργαστήρι της ΔΕΕΛ , τον Πατέρα Τιμόθεο Κιλίφη και να συμβάλλουμε με αυτή την παρουσίαση ώστε να  τοποθετητούμε όλοι μαζί στα μυνήματα του νέου  βιβλίου του “ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΙΑ ΥΨΗ”.
   Σας παραθέτω όμως πρώτα λίγα λόγια για το βιογραφικό του :
   
O Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης (Κατά κόσμον: Γεώργιος Κ. Κιλίφης 
Γεννήθηκε το 1928 στο Αίγιο.
Τελείωσε στην ίδια πόλη το οχτατάξιο γυμνάσιο (με καθυστέρηση δύο ετών, λόγω της γερμανικής κατοχής) το 1948.
Στην Αθήνα το 1952 συνεργάστηκε και έγινε μέλος της Αδελφότητας Θεολόγων "Η Ζωή" και το 1960 της Αδελφότητας Θεολόγων "Ο Σωτήρ", απ' όπου αποχώρησε το 1972 κι εντάχθηκε ως μοναχός στην Ι. Μονή Πεντέλης.
Τώρα είναι Αρχιμανδρίτης της ιδίας Ι. Μονής.
Από πολλά χρόνια ασχολείται με την λογοτεχνία και τα γράμματα γενικότερα.
Για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την κοινωνική του δράση, του έχουν απονεμηθεί λογοτεχνικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Είναι τακτικό  μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από την οποία και βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο για τη λογοτεχνική και την εν γένει προσφορά του στα γράμματα, αλλά και στην κοινωνία. Ακόμη είναι μέλος  της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και πολλών άλλων  και δέχθηκε ιδιαίτερες τιμές από την γενέτειρά του το Αίγιο.
Δεν αποτελεί υπερβολή ότι η ακτινοβολία του συγγραφέα π. Τιμοθέου Κιλίφη εξήλθε πέραν των ορίων της χώρας μας και αναγνωρίσθηκε διεθνώς για την Κηρυγματική και την πολύπλευρη συγγραφική του δραστηριότητα, έτι δε και δια την κοινωνική του ευαισθησία και ανιδιοτελή προσφορά του
Η Σύγκλητος της Ακαδημίας Φλωρεντίας, Τεχνών, Λογοτεχνίας, Επιστημών, Εργασίας και Θεάματος, με εισήγηση της Προέδρου μας ΧΡ. ΒΑΡΒΕΡΗ -ΒΑΡΡΑ στις 24 Νοεμβρίου 2001, αποφάσισε -κατά νόμον- την ανακήρυξη του συγγραφέα Τιμόθεου Κιλίφη ως Επιτίμου Ακαδημαϊκού με χρυσό Μετάλλιο, "Για την ένθερμη και γενναιόδωρη συμβολή του στην επιβεβαίωση των υψηλότερων ιδανικών της ζωής, για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό".

Ο αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Κιλίφης συνεχίζει την παράδοση των λογίων της Εκκλησίας μας και κρατάει τη δάδα ψηλά και γίνεται ο θεοφωτισμένος οδοιπόρος, που με το φως των εργασιών του και της προσφοράς του, μας φωτίζει, μας θερμαίνει, μ΄ ένα λόγο ζεστό, ικετευτικό, με ανθρώπινη διάσταση δοσμένο, με καθαρότητα νοημάτων και με ειλικρίνεια ψυχής, μ' ένα λόγο που γίνεται δοξαστικό θυμίαμα σ' Εκείνον που μας χαρίζει, της ζωής το θείο και ανεπανάληπτο δώρο.
Ο, ΤΙ και να γράψεις, όσα και να πεις, είναι λίγα για ένα τόσο αστραποβόλο και δημιουργικό πνεύμα, για έναν ακούραστο και αειθαλή διάκονο του Ευαγγελίου και των θείων λόγων. Ανήσυχος, ανύσταχτος, ευαίσθητος, αγωνιστής ο σεβάσμιος δημιουργός τόσον εκλεκτών πνευματικών έργων. Ο π. Τιμόθεος Κιλίφης είναι πηγή αείρροη που γεωργεί τις ψυχές μας και τις αρδεύει με θεία νάματα και γλυκασμούς πίστης, αγάπης και ελπίδας. Αντλώντας, όπως το ύδωρ απ' το φρέαρ του lακώβ, έχεις την αίσθηση της ευφροσύνης και της τάσης του ανάλαφρου φτερουγίσματος σε φωτοφόρους κόσμους, που τους λούζει και τους αγιάζει το «άκτιστον φως», τους κόσμους της «άρρητης χαράς».
Η όλη εργασία του π. Τιμόθεου Κιλίφη είναι ένας διάλογος με το Θεό και τον άνθρωπο. Απ' το ιερό του ησυχαστήριο -και όχι μόνο- ο καταξιωμένος κληρικός, όπου εγκαταβιώνει, επιτελεί ένα θεάρεστο έργο, άγρυπνος στις φρυκτωρίες του χρέους, που 'χει απ' την αρχή ως το τέλος εθνικο-θρησκευτικό και σωτηριακό χαρακτήρα. Ένα έργο με πλούσιους -πιστεύω- καρπούς και με αξιόλογη και αξιοθαύμαστη σοδειά.
Στο βιβλίο του “ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΙΑ ΥΨΗ” ο Πατέρας Τιμόθεος με σύντομα κεφάλαια , με γλώσσα απλή , με ένα συνεχή παραινετικό καθαρό λόγο, μέσα από την επανάληψη  μας ζητά να συμπορευθούμε με το πνεύμα διανύοντας  “ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΙΑ ΥΨΗ”. και να συναντηθούμε σε θείες άρρητες κορυφές όλοι μαζί, όπου, «ως μια ποίμνη με ένα ποιμένα», τον Θεάνθρωπο Χριστό, να συναγαλλόμαστε και να ζούμε , στα άπειρα θεία, ουράνια ύψη.
Αυτή η πορεία μπορεί να επιτευχθεί γράφει ο Πατέρας Τιμόθεος
Ø     με τη συνεχή πάλη
Ø     με την απόλυτη τιμιότητα και ειλικρίνεια, με το γνώθι σε αυτόν κάνοντας πέρα τις σκοτεινές και αθέατες πλευρές της συνήθειας μας, τον εγωκεντρισμό, τη διαστροφή, την αλλοτρίωση.
Ø     Με την υπεράσπιση της ελευθερίας μας, με την εκλογή του αληθινού νοήματος της ζωής, το οποίο έγκειται στην θέωση μας.  “Τι ωφελεί τον άνθρωπο, εάν κερδίσει τον κόσμο όλο και ζημιωθεί η ψυχή του;.  Δεν υπάρχει αντάλλαγμα ψυχής του ανθρώπου.  Μόνο οι προσωπικότητες παραμένουν ασάλευτες στο ιστορικό  πάνθεον και παραμένουν με τις ιδέες τους, τις φιλοσοφίες τους και  τα έργα τους  κλειδιά για τη ζωή μας.
Ø     Με τον πνευμονικό πολιτισμό που είναι η ψυχή της αιωνιότητας και η αιωνιότητα της ψυχής
Ø     Με την αφύπνιση όλων των δυνάμεων μας (ο Γιούγκ λέει ότι ενεργοποιούμε μόνο το 1/10 των δυνάμεων μας) και την καλλιέργεια των μεταφυσικών μας δυνάμεων, της υπερβατικής βούλησης που ζει σε άλλους άρρητα αληθινούς κόσμους. Να δίνουμε προτεραιότητα στην σκέψη και να ακολουθούν τα έργα με «δύναμη Υψίστου»
Ø     Με το να γίνουμε έξυπνοι ακροβάτες του χρόνου και όχι ρομπότ αυτού να μην αφήνουμε ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο.  Γιατί κάθε λεπτό αντιπροσωπεύει τον ωκεανό της αιωνιότητας.
Ø     Με το να τολμήσουμε τον Θείο Γολγοθά για τα ουράνια και ας μας κοστίσει και την επίγεια ζωή μας.
Ø     Με το να περπατήσουμε στον κόσμο του Θεού, της αγάπης, της αλήθειας, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας με την θεία υπερόραση της θείας πίστης και όχι του πάθους όπως μας υπογραμμίζει ο Απόστολος των Εθνών Απόστολος Παύλος.
Ø     Με το να κάνουμε δάσκαλο την πείρα μας και να ζούμε ισορροπημένα φροντίζοντας το σώμα μας και την ψυχή  μας ταυτόχρονα .
Κλείνω με την ευχή ότι ο πατέρας Τιμόθεος μας έχει προβληματίσει τα μέγιστα με τις παραινέσεις του και μας δίδαξε όχι απλώς να ζούμε αλλά ότι είναι ανάγκη να μάθουμε πως πρέπει να πεθάνουμε. Το μόνο πάθος μας πρέπει να είναι η ΑΓΑΠΗ !
Ο πατέρας Τιμόθεος θέλει να είναι ή αετός ή τίποτα και όλα μας δείχνουν πως τα κατάφερε με το πολύχρονο έργο του. Έχει από όλους εμάς τα θερμά συγχαρητήρια !