Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

"Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΣΣΑΣ" ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑΣ ΣΑΝΤΑΕυφροσύνη Κακογιαννάκη-Λιβανίου "Ιστορίες που γράφει η ζωή"Όταν τα παιδιά κτίζουν κάστρα
και ονειρεύονται με απλότητα και σοφία,
με γαλήνη και μαγεία,
εμείς οι μεγάλοι θαυμάζουμε την αρχιτεκτονική τους.

                      Ευφροσύνη Κακογιαννάκη-ΛιβανίουΚριτική για το λογοτεχνικό έργο
της Ευφροσύνη Κακογιαννάκη-Λιβανίου


Η κυρία Ευφροσύνη Κακογιαννάκη-Λιβανίου είναι μια χαρισματική νέα συγγραφέας. Σε όλα τα βιβλία της ο λόγος της, τόσο ο περιγραφικός όσο και ο αφηγηματικός, είναι σωστά δομημένος.
Η γλώσσα της είναι καθαρή δημοτική, απλή και κατανοητή, γλαφυρή και πλούσια, πληθωρική και ρέουσα. Έτσι, ο αναγνώστης της χαίρεται να διαβάζει τα κείμενά της και τα απολαμβάνει.
Το κυρίαρχο – ίσως – γνώρισμα της συγγραφέως Ευφροσύνης Κακογιαννάκη είναι η δημιουργική της φαντασία. Αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη και τον κρατά με κομμένη την ανάσα, ώσπου να τελειώσει ένα της διήγημα, γιατί τον οδηγεί μέσα από πρωτόγνωρα μονοπάτια σύλληψης ιδεών.
Δίκαια η συγγραφέας Ευφροσύνη Κακογιαννάκη θεωρείται μια αξιόλογη και πολυγραφότατη πνευματική δημιουργός, η οποία μέσα από τα κείμενά της μεταδίδει στον αναγνώστη της, και ιδίως στα παιδιά, μηνύματα αγάπης, ανθρωπιάς και αλτρουισμού. Χτίζει με τα κείμενά της όμορφους κόσμους, ηθικούς, αγγελικά πλασμένους.
Γι’ αυτό τα βιβλία της είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για μικρούς και μεγάλους. Τέτοιες καθαρές και δυνατές φωνές και τέτοια λογοτεχνικά ταλέντα πρέπει να στηρίζονται στο έργο τους και να υποστηρίζονται, γιατί η πνευματική προσφορά τους είναι εξαίρετη και μάλιστα σε μια εποχή που όλα τείνουν να ισοπεδωθούν και να γκρεμιστούν οι ηθικές αξίες, για τις οποίες η συγγραφέας δίνει τη δική της μάχη μέσα από τα ηθικοπλαστικά βιβλία της.

Γιάννης Σμυρνιωτάκης
Συγγραφέας-Εκδότης


***********************************************************

Παρακολουθώ εδώ και δέκα χρόνια περίπου το λογοτεχνικό έργο της  Ευφροσύνης Κακογιαννάκη-Λιβανίου. Ένα έργο σιωπηλό, δημιουργικό και καθημερινά αναπτυσσόμενο. Αποτυπώνει τη σκέψη της και τους κραδασμούς του πλούσιου συναισθηματικού της κόσμου με απέριττη απλότητα και χάρη. Με αυτήν την πηγαία γραφή της, στον στίχο και τον πεζό της λόγο, αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη και του ενσταλάζει τα μηνύματά της, που το περιεχόμενό τους δεν είναι τίποτα άλλο από την πεμπτουσία της ανθρωπιάς και της αγάπης. Μιας αγάπης που αναβλύζει αυθόρμητα από τα βάθη της ψυχής της.
Η ποιητική παρουσία της λογοτέχνιδας Ευφροσύνης Κακογιαννάκη-Λιβανίου είναι καταγεγραμμένη όχι μόνο στις ποιητικές της συλλογές, αλλά και στις πάμπολες αποσπασματικά δημοσιεύσεις της σε εγκυκλοπαίδειες και λογοτεχνικά περιοδικά, τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Τέλος, πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί ότι, διαβάζοντας κανείς τα λογοτεχνικά κείμενα της λογοτέχνιδας με προσοχή και εμβρίθεια, ανακαλύπτει το έντονο άρωμα ενός εφηβικού μηνύματος αισιοδοξίας και μία υποβόσκουσα θετική αύρα για την ομορφιά της ζωής. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργική και ζωογόνο δυναμική της για τη συνέχιση της πορείας του λογοτεχνικού της έργου.

Γιώργος Ι. Μποτής
Δικηγόρος-Λογοτέχνης