Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

ΔΕΕΛ -ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ 32ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΟΙΗΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΠΡΟΣ
ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ  &
ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΕΛ.


Το τηλεοπτικό κανάλι ΤΗΛΕΦΩΣ στην διεύθυνση :    http://WWW.TVTILEFOS.GR/  αύριο 24 και 25 Μαρτίου 2012 θα παρουσιάσει την Διεθνή Γιορτή Ποιητών που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2012 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων , με την επιμέλεια του Αντιπροέδρου της, Νίκου Μαυροκέφαλου.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

32 Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΙΗΤΩΝ- ΔΕΕΛ

Στο Βήμα ο Εκδότης Ιωαννης Σμυρνιωτάκης , η Πρόεδρος Χρ. Βαρβέρη -Βάρρα , η Γ. Γραμματέας Αικ. Βλαχοπαναγιώτου -Μπατάλια, η Εκπρόσωπος των Δημοσίων σχέσεων Ευφροσύνη Κακογιαννάκη , ο Αντιπρόεδρος Νίκος Μαυροκέφαλος και
η Ταμίας Ευδοκία Μουλιανάκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 50)
32Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΙΗΤΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή αξιόλογων Προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, των Τεχνών και Επιστημών πραγματοποιήθηκε στις 17-03-2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 6-10 μ.μ. η 32η Μεγάλη Διεθνής Γιορτή των ποιητών. Λογοτέχνες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό απήγγειλαν ποίηση τους και συνεχάρηκαν τους δύο φορείς που την οργάνωσαν, τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών «Δ.Ε.Ε.Λ.» και τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών «Θεά Αθηνά».

        Ο Σρατηγός ε.α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ χαιρετίζει την εκδήλωση
Στα δρώμενα της μεγαλειώδους αυτής Πνευματικής σύναξης  έγινε η παρουσίαση του Βιβλίου της συγγραφέως Προέδρου Χρυσούλας Βαρβέρη- Βάρρα, με τίτλο «Η Ιστορία της Γιορτής των Ποιητών».
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Η Πρόεδρος Χρυσούλα Βαρβέρη Βάρρα, η Γεν. Γραμματέας Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου Μπατάλια, ο Αντιπρόεδρος Νίκος Μαυροκέφαλος, ο Κοσμήτωρ Χρήστος Αττικός, η Ταμίας Ευδοκία Μουλιανάκη, οι σύμβουλοι Ευφροσύνη Κακογιαννάκη, Έφη Σελίμη και Γεώργιος Γιακουμινάκης χαιρέτησαν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους βραβευθέντες και τιμώμενους Λογοτέχνες τονίζοντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες των Φορέων στον χώρο του πολιτισμού. Τα ονόματα των βραβευθέντων και ΟΧΙ των τιμώμενων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Ε.Λ.
         ΣΑΠΙΚΑΣ ΔΑΝΙΗΛ,ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ,ΚΑΘΗΓ.ΘΕΟΛΟΓΟΣ,ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
                                            
                                          ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ


 Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών «Θεά Αθηνά» απένειμε Ακαδημαϊκό τίτλο στη Σοφία Πατούχα Δημητρούκα, ζωγράφο από την Πάτρα, με τα εμβλήματα του Παρθενώνα, της Θεάς Αθηνάς στο μέσον και του κότινου της Αρχαίας Ολυμπίας για την μεγάλη Προσφορά της στην Τέχνη στον Πολιτισμό.        

     Η ΧΡ. ΒΑΡΒΕΡΗ ΒΑΡΡΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΤΙΝΟ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΠΑΤΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ 


                          ΣΟΦΙΑ ΠΑΤΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ /ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΣΛΟΓΛΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΠΑΤΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ 


 
ΧΡ. ΒΑΡΒΕΡΗ -ΒΑΡΡΑ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ 


ΧΡ. ΒΑΡΒΕΡΗ -ΒΑΡΡΑ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΟΥΛΙΑΝΑΚΗ
ΠΑΥΛΟΣ  ΝΙΣΛΟΓΛΟΥ


ΧΡ.ΒΑΡΒΕΡΗ -ΒΑΡΡΑ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ

Ο DR. DR. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΣΧΟΣ ΕΚΦΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΕΛ

Η   Δ.Ε.Ε.Λ.

Είναι φορεύς πολιτιστικός,
Πατρίδος, Ορθοδοξίας αγωνιστικός,
με Πρόεδρον, Μέλη αγάπης μεστά,
εις τα πατρογονικά πιστά.

Την Ελλάδα συνεχώς προβάλλει,
ανά τον κόσμον πολιτισμικώς βάλλει,
με εκδηλώσεις πνευματικάς,
κατά πάντα θαυμαστάς.

Έχει έργον ενεργόν ,δυναμικόν,
με πνευματικήν Ολυμπιάδα,
παγκοσμίως τιμά την Ελλάδα,
με της ψυχής την δάδα.

Δεν φείδεται κόπου και μόχθου,
ούτε εγγίζεται άχθου,
αφού την Ελλάδα υπηρετεί,
ως πιστή της Ορθοδοξίας αστή.

Χαίρε Δ.Ε.Ε.Λ. τετιμημένη,
δια την προσφορά σου,
μοναδικήν αναφορά σου,
ανά τον κόσμον προβαλλομένη.

Δρ Δρ Απόστολος Ιωάννου Πάσχος
Απαγγελία εις την εκδήλωσιν της 17ης
Μαρτίου 2012 με θέμα η σημαντική
παρουσία της Δ.Ε.Ε.Λ. εις τα Πολιτιστικά
Κέντρα της Αγγλίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΕΦΗΣ ΣΕΛΙΜΗ ΠΑΤΣΑΛΗ


{Η κα Έφη Σελίμη μίλησε στη μνήμη της Δόμνας Σαμίου με την οποία συνεργάστηκε με την Πολιτιστική Ομάδα του Β Ενιαίου Λυκείου Χαλκίδας «Μουσικές Πνοές».}
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

   Κάθε τόπος (μαζί με τα παραμύθια, τις παροιμίες του , την παράδοση του) έχει και τα δημοτικά του τραγούδια, που συνδυάζουν, όπως η αρχαία λυρική ποίηση τη μουσική με το λόγο και σε πολλές περιπτώσεις και το χορό.
Το δημοτικό τραγούδι έχει τις ρίζες του στην πανάρχαια ελληνική έννοια «Δήμος» και κατά το Σπύρο Μελά στην «τραγωδία». Ο λαός τραγουδούσε σε αγροτικές γιορτές του Διονύσου. Οι τραγωδίες αυτές έδωσαν το όνομα τους σε όλα τα μικρότερα είδη με τον υποκοριστικό τύπο « τραγώδιον» που πιθανότατα είναι το τραγούδι.
   Τα δημοτικά τραγούδια καταπιάνονται με τις σημαντικότερες στιγμές και  καταστάσεις της ανθρώπινης ζωής, αλλά και με τις εθνικές περιπέτειες των λαών. Αγνοί άνθρωποι από όλα τα στρώματα του λαού, τσοπάνηδες, αγρότες, ναύτες, κλέφτες, γυναίκες, άνθρωποι αυθόρμητοι, αμόλευτοι από κάθε επίπλαστη μόρφωση τραγουδούν τις χαρές και τις λύπες τους, τιε ιδέες και τα αισθήματά τους, τα εθνικά όνειρα, τους καημούς και τους ρόλους τους για τη λευτεριά, τον αγώνα του για την επιβίωση του ως ατόμου και ως έθνους.
   Αντικατοπτρίζουν όχι μόνο το παρόν, αλλά και το παρελθόν ενός λαού χωρίς ποτέ να χάνονται μαζί με το δημιουργό τους, παραδιδόμενα με την προφορική παράδοση από γενιά σε γενιά. Είναι συνέχεια αδιάπαυτη της ποιοτικής ζωής του έθνους και της πνευματικής του εξέλιξης από την εποχή του Ομήρου μέχρι το 1821 και από τότε μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό τους η απλότητα και η αλήθεια στο συναίσθημα, η ειλικρίνεια στην έκφραση, η απλή σύντομη φράση. Είναι μουσικότατα, επιγραμματικά, υποβλητικά και συμπυκνωμένα χωρίς τίποτα το περιττό, είναι λιτά. Όσο για τη γλώσσα τους, τη γνήσια λαϊκή με τις παραλλαγές κάθε τόπου, κάποτε στάθηκε το μεγάλο σχολείο για το Σολωμό, που έμαθε τη δημοτική από τη γλώσσα της λαϊκής μούσας.
   Με το δημοτικό τραγούδι ασχολήθηκαν πολλοί Έλληνες και ξένοι. Πρώτη μεγάλη και σπουδαία συλλογή ελληνικών τραγουδιών είναι του Γάλλου λόγιου Κλαυδίου Φωριέλ που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Η συλλογή του Legrand, του Αντωνίου Μανούσου. Ο Γιάννης Αποστολάκης εξέδωσε « Τα δημοτικά τραγούδια» με εισαγωγή του λαογράφου Γ. Σπυριδάκη. Αξιόλογο επίσης έργο είναι η έκδοση « Των δημοτικών μας τραγουδιών» από τον Γ. Ιωάννου.
Το 1914 ο Νικόλαος Πολίτης που δίκαια αποκαλείται ο «πατέρας της ελληνικής λαογραφίας» εκδίδει την πασίγνωστη συλλογή του «Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού». Σε αυτή για πρώτη φορά γίνεται συστηματική προσπάθεια να τεθούν ορισμένα σοβαρότατα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο εκδότης δημοτικών τραγουδιών.
    Τα ελληνικά τραγούδια, σύμφωνα με τα Ν. Πολίτη, διαιρούνται σε ιστορικά, κλέφτικα, ακριτικά, παραλογές, τραγούδια της αγάπης, νυφιάτικα τραγούδια, ναναρίσματα, κάλαντα- Βαίτικα, τραγούδια της ξενιτιάς, μοιρολόγια, γνωμικά, εργατικά και περιγελαστικά.
   Θα τελειώσω με τα λόγια του Ανδρέα Καραντώνη από τους στοχασμούς για το δημοτικό τραγούδι:
«…νομίζω πως θα ΄πρεπε να διαβάζουν τα δημοτικά τραγούδια όχι μονάχα οι λόγιοι και οι λογοτέχνες αλλά και οι επιστήμονες και οι πολιτικοί και όλοι όσοι ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα της Ελλάδα.
   Έφη Σελίμη Πάτσαλη
     Φιλόλογος