Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΒΑΡΒΕΡΗ – ΒΑΡΡΑ ετοιμάζει η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, στις 7 Ιουνίου 2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 6-8.30 μ.μ. στην φιλότεχνη Αίθουσα της ΔΕΕΛ στον χώρο στον οποίο οργάνωσε Πολιτιστικές Ολυμπιάδες, Γιορτές Ποιητών, Παρουσιάσεις Προσωπικοτήτων, Επιστημόνων, Καλλιτεχνών και με τους αγώνες της έχει προσφέρει χαρές και τιμές στη Διανόηση της Ελληνικής Διασποράς.
Η ΔΕΕΛ, μέσω του ΥΠΠΟΤ, από το 2010 αναγνωρίζεται διεθνώς ως Πολιτιστικός Φορέας.
Πολλές εκδηλώσεις ετοιμάζει και  η ιδιαίτερη Πατρίδα της, η Νίκαια. Ο Δήμος Νίκαιας και η Ένωση Μικρασιατών Νίκαιας αφιερώνουν όλο το έτος “ 2012” στα 90 Χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής.
          Η Χρυσούλα Βαρβέρη – Βάρρα γεννήθηκε στη Νίκαια από γονείς που βίωσαν δύο φορές την προσφυγιά σε ηλικία 7 και 10 ετών νήπια, που όμως κράτησαν δυνατές τις μνήμες τους σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία. Όπως όλοι οι πρόσφυγες το 1922 υπέφεραν, διώχτηκαν και πείνασαν, έτσι και οι παππούδες και οι γιαγιάδες της με τα παιδιά τους πόνεσαν, άφησαν τις περιουσίες τους, τις δουλειές τους, τις όμορφες Πατρίδες τους για να βιώσουν τον μεγαλύτερο πόνο και τη μεγάλη φτώχια. Έχει γράψει πολλά ποιήματα για την προσφυγιά η Νικαιώτισσα Λογοτέχνιδα, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της ΔΕΕΛ Χρυσούλα Βαρβέρη – Βάρρα. Η Νίκαια την αγάπησε και έγραψαν για αυτήν οι εφημερίδες του Πειραιά και της Νίκαιας, ιδιαίτερα για το νεαρό της ηλικίας της. Από 12 ετών ήταν γνωστή στη Νίκαια τη δεκαετία του 1960. Πρόσφατα η Μητρόπολη Νίκαιας έγραψε την Ιστορία της Προσφυγούπολης (βιβλίο 1900 σελ.) Πως δημιουργήθηκε η πόλη, ποιες οι σημαντικές προσωπικότητες της Νίκαιας από τον Χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται ως κορυφαία ποιήτρια της Νίκαιας, η πρώτη στη σειρά με πολλά επαινετικά λόγια για το έργο της.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα απαγγείλουν ποίηση της πολλοί Λογοτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σημειώσετε, με δεοντολογικό τρόπο, τα σχόλια σας για την παρούσα ανάρτηση της ΔΕΕΛ.

Υβριστικό η κακόβουλο περιεχόμενο,θα διαγράφεται αμεσα, για την προάσπιση του κύρους των αναφερομένων.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.