Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

«ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20-06-2011
Έφυγε ακόμα ένας εκλεκτός πνευματικός Δημιουργός. Ο Αντώνιος Δρούγκας, ο Κυκλαδίτης νομικός, λογοτέχνης, μουσικός, ιδρυτικό μέλος της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ διετελέσας και Αντιπρόεδρος αυτής. σήμερα δεν είναι πια κοντά μας. Η Γενέτερια του η Μήλος, την οποία υπεραγάπησε και χιλιοτραγούδησε στα ποιήματα του τον δέχθηκε για να τον σκεπάσει στα άγια χώματα της.
Σε μία από τις δώδεκα ποιητικές συλλογές εξομολογείται: «Της γενέτειρας γης βαθείαι αι ρίζαι της υπάρξεώς μου εις την ζωήν. Της πόλεως ξένος και της ζωής μου είς αυτήν αδιάφορης και των ανθρώπων αυτής παγερών. Και ούτως επί πάντων των αισθήσεών μου διάχυτος η μυρωδιά της ασβέστου και της αλμύρας της πάτριας γης». Τώρα αγαπητέ μας Φίλε είναι βέβαιο ότι «επί της ψυχής σου Θα λάμπει ο κόκκινος ήλιος και το ολόλαμπρο φως».
Η ποίηση του έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμπεριληφθεί σε πολλές Ανθολογίες Ελληνικές και Διεθνείς και έχει τύχει πολλών σημαντικών διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Πρόεδρος της ΔΕΕΛ, Χρ. Βαρβέρη -Βάρρα με την οποία συνεργάστηκε πολύ στενά κατά τον χρόνο της αντιπροεδρίας του, τον τίμησε με βραβείο για το έργο του και την προσφορά του στην Λογοτεχνία και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων από την ΔΕΕΛ.
’Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Εξέδιδε την Λογοτεχνική εφημερίδα με τον τίτλο: «ΑΦΡΟΔΙΤΗ»
Μια από τις Μούσες της ποίησης του ήταν :
« Η ΘΑΛΑΣΣΑ».
«Κοχύλια των αποχρώσεων μιας παράξενης θάλασσας τα επιφωνήματα της ψυχής μου. Σχήματα και χρώματα πανέμορφα και λεπτομερειακά , αφημένα επί των βράχων της πικράς μου πατρίδας. Στίγματα μιας ανεκπλήρωτης ζωής εις την ξένην….. Υπάρχει η ευαρέσκεια των λουλουδιών στην ψυχή μου, χελιδόνι μιας Άνοιξης, σιωπηλής και απόμακρης.
Σε μια θάλασσα γεμάτη Μουσική απώθησα την συγκίνηση μου ένα απομεσήμερο Δεν θυμάμαι ακριβώς ώρα και ημέρα. Σε μια περίεργη θάλασσα, δίχως σύνορα, σε μια απλώς γαλανή θάλασσα, χωρίς προσδοκίες.
Της γενέτειρας γης Βαθείαι αι ρίζαι της υπάρξεώς μου εις την ζωήν.
Της πόλεως Ξένος και της ζωής μου είς αυτήν αδιάφορης και των ανθρώπων αυτής παγερών. Και ούτως επί πάντων των αισθήσεών μου διάχυτος η μυρωδιά της ασβέστου και της αλμύρας της πάτριας γης και επί της ψυχής μου κόκκινος ήλιος και ολόλαμπρο φως.
Κοχύλια των αποχρώσεων μιας παράξενης θάλασσας τα επιφωνήματα της ψυχής μου, σχήματα και χρώματα πανέμορφα και λεπτομερειακά , αφημένα επί των βράχων της πικράς μου πατρίδας, στίγματα μιας ανεκπλήρωτης ζωής εις την ξένην…..
Υπάρχει η ευαρέσκεια των λουλουδιών στην ψυχή μου, χελιδόνι μιας Άνοιξης, σιωπηλής και απόμακρης.
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ημέρες τώρα , Μουσική υπόκωφη. Ένα όργανο μιλάει στη σκέψη μου σαν καλλιτέχνης. σμιλευτής, που το σφυρί με δύναμη χτυπάει σε μάζα ασχημάτιστη και η σμίλη παράξενο τραγούδι τραγουδάει…..
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αξιοπρεπώς έσβησα τα πρόσφατα όνειρα μου. Ουδείς παρατήρησε την λύπη μου. Τοιουτοτρόπως προσετέθη εις την εις την ψυχήν μου ένα επί πλέον πικρόν βίωμα.»
Το λογοτεχνικό του έργο θα τον έχει για πάντα στην μνήμη των νεότερων του. Η Πρόεδρος της ΔΕΕΛ Χρ.Βαρβέρη –Βάρρα , το Δ.Σ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην Οικογένεια του και υπόσχονται να τελέσουν το Πνευματικό του Μνημόσυνο με την έναρξη της Φθινοπωρινής περιόδου.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΤΩΝΗ ΔΡΟΥΓΚΑ………
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Χρ. Βαρβέρη- Βάρρα
Η Γεν. Γραμματέας
Αικ. Βλαχοπαναγιώτου -Μπατάλια