Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

ΕΦΗ ΣΕΛΙΜΗ-ΠΑΤΣΑΛΗ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΕΛ

 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Έφη Σελίμη- Πάτσαλη

         Φιλόλογος καθηγήτρια, συγγραφέας, ποιήτρια. Γεννήθηκε στα Βραγκιανά  Αγράφων. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών. Ασχολείται  με την Ποίηση, τη Λογοτεχνία, τη Λαογραφία και είναι μέλος πολλών φιλολογικών και πολιτιστικών ενώσεων(της Διεθνούς Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών «η Θεά Αθηνά»), Κέντρων, Συλλόγων, οργανισμών και χορωδιών. Το 1990 ίδρυσε τις «Μουσικές Πνοές» του 2ου Ενιαίου Λυκείου. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική ομάδα που συμμετείχε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης, τραγουδιού, ζωγραφικής, χορού, πεζογραφία και απέσπασε πάρα πολλά βραβεία. Παρουσίασε πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αφιερώματα: στο μουσικοσυνθέτη Δερβενιώτη, στο Θεοδωράκη, στη Δόμνα Σαμίου, στο Χιώτη κλπ.  
        Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μονογραφίες και έχει εκδώσει δυο βιβλία , τα οποία απέσπασαν πολλές θετικές κριτικές και λογοτεχνικά βραβεία από την Ελλάδα και το Εξωτερικό [τιμητικός έπαινος από το ΥΠ.Ε.Π.Θ, βραβεύσεις από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και από την Academia Ferdinandea το «Premio Oscar 2000» (02/10/2000), τιμητική διάκριση «Οutstanding Intellectuals of the 21st century» για την προσφορά της στον τομέα της Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge Αγγλίας]. Δυο μονογραφίες της έχουν ειδικά βραβευθεί από την πανευρωπαϊκή έκθεση και το διαγωνισμό του βιβλίου της Φρανκφούρτης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.Β) με τιμητικά ιστορικά διπλώματα. Έχει βραβευθεί από το International Biographical Center του Cambridge με το Αward 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century για την προσφορά της στην εκπαίδευση. Σύντομο βιογραφικό καταχωρήθηκε στο παγκόσμιο βιβλίο «International Who’s Professional and Business Women» (8th end) των γυναικών συγγραφέων.
        Στις 13 Απριλίου 2003 βραβεύτηκε από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τον Όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Στις 16 Οκρωβρίου 2004 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τιμήθηκε από τη διεθνή κριτική επιτροπή με το Β΄ βραβείο για την εργασία της « Η ξενιτιά μέσα στους αιώνες».
       Στις 30 Απριλίου 2004 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με έπαινο για την εργασία της: Ήθη και έθιμα Γάϊα- Βρύσης (Κύμη) «Γάμος στο χωριό Γάϊα πριν το 1940».
       Την 1η Νοεμβρίου 2005 στα πλαίσια της εκδήλωσης  «2005 Έτος Προβολής Δεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ιαπωνίας» που διοργανώθηκε από τον Πρέσβη Ιαπωνίας Akira Satto με τη συνεργασία της Δ.Ε.Ε.Λ  τιμήθηκε για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της πατρίδας της. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων Αυστρίας - Λαογραφικό σπίτι της Βιέννης - για το βιβλίο της «ο κύκλος του σταριού». Ο διαγωνισμός βιβλίου διοργανώθηκε υπό την Προεδρεία του διάσημου επιστήμονα Κερτ Φ. Σβάτεκ. Για το ίδιο έργο αλλά και για την προσφορά της στον πολιτισμό δέχτηκε συγχαρητήρια επιστολή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
    Η Δ.Ε.Ε.Λ. (Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών), στις 05 Ιανουαρίου 2006, στο πνευματικό κέντρο Αθηνών της απονέμει το 2ο βραβείο για το βιβλίο της «ο κύκλος του σταριού».
     Στις 21 Μαρτίου 2009 η επιτροπή «κουλτούρας», τιμώντας το έργο και την προσωπικότητα της,  της απονέμει το 1ο βραβείο CULTURAS  με τον πρέσβη της Ιαπωνίας.
     Το Φεβρουάριο 2010 έλαβε αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή της στην κορυφαία πρωτοβουλία της UNISEF  στο πρόγραμμα Υπερασπιστές των Παιδιών.
Στις 26 Μαρτίου 2011 της απενεμήθη το πρώτο βραβείο για το ποίημα της Οδύσσεια του Ομήρου «πρώτη ραψωδία»
    Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του πολιτιστικού – περιβαλλοντικού συλλόγου Μέσα Παναγίτσας «Το Δέλτα» στη Χαλκίδα από το 2001 και ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΣΕ (Πολιτιστικών Μορφωτικών Συλλόγων Ευβοίας). Επίσης είναι μέλος του ομίλου για την UNESCO, Τεχνών- Λόγου και Επιστημών Ελλάδος από το 2002 και  του  πολιτιστικού συλλόγου λογοτεχνών Σαλαμίνας, «Καφενείο των Ιδεών»,.


Ομιλία της Εφης Σελίμη στην Μεγάλη Γιορτή των Ποιητών στις 26-3-2011στην Αίθουσα Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Αθήνας(Ακαδημίας 50).

Κυρίες και κύριοι,

  Η χαρά μου είναι μεγάλη που βρίσκομαι μαζί σας. Δε θα αναφερθώ σε διοικητικά ή προγραμματικά ζητήματα, αφού αυτά τα έχει αναλάβει , η καθ’ όλα επάξια πρόεδρο μας Χρυσούλα Βαρβέρη –Βάρα. Λίγα λόγια μόνο θα πω για τη γενικότερη προσφορά της ΔΕΕΛ. Και αυτά, σα μικρό αντίδωρο ευχαριστιών προς όλους σας. Και είναι όχι μόνο χρήσιμο, αλλά και δίκαιο, να λέγονται και να ακούγονται τα λόγια αυτά στις μέρες μας, δυστυχώς, που είσαι « ό,τι δηλώσεις» όχι μόνο αφανείς ήρωες και ταπεινοί εργάτες του πνεύματος δεν προβάλλονται και δεν προωθούνται, σε αντίθεση με άτομα που επιφανειακά φωνασκούν ή δουλικά εκλιπαρούν για μια θέση, μέχρι που τελικά την κερδίζουν. Είναι γεγονός ότι ενώσεις και Σωματεία σαν τη ΔΕΕΛ προάγουν την Παιδεία του τόπου , εξυψώνοντας και τιμώντας το μορφωτικό επίπεδο της κοινωνίας μας. Προσφέρουν παράπλευρη πρόσβαση στα πλατύτερα λαϊκά στρώματα. Ακόμα δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι η ΔΕΕΛ εξαγνίζει τον άνθρωπο.
  Ένας μη επαγγελματίας  πνευματικός άνθρωπος δε μπορεί παρά  να ακτινοβολεί και προς τα έξω το ήθος και την ανθρωπιά του. Μήπως όλα αυτά που λέγονται και ακούγονται από τα μέλη μας δεν αποτελούν ύμνο  στην Παιδεία, στην πατρίδα, στη φιλία, στην οικογένεια και την εκκλησία;
  Σωματεία σαν το δικό μας, πιστεύω αποτελούν αληθινές οάσεις μέσα στις τεχνοκρατικές κοινωνίες μας που ξεκουράζουν και ηρεμούν ψυχικά τον καταπονημένο και αγχωμένο σύγχρονο άνθρωπο. Γι αυτό η ΔΕΕΛ, και μάλιστα με το τόσο ενθουσιαστικό πνεύμα της, που «εν πολλοίς» ενσαρκώνει η ίδια η πρόεδρος της, συμβάλλει με τον τρόπο της, στην εμπέδωση της κοινωνικής αγάπης.
  Κάθε νέο μέλος γίνεται δεκτό και ολόψυχα αγκαλιάζεται από όλους. Αυτό όχι μόνο γεννά συναισθήματα συμπάθειας προς τα μέλη, αλλά και καλλιεργεί την αγαπητική διάθεση και στα μη μέλη.
  Η ΔΕΕΛ αν διατηρηθεί όπως είναι σήμερα και συνεχίσει να υπάρχει και να δρα με τους ίδιους ρυθμούς, θα μπορέσει σύντομα να αποτελέσει αξιοπρόσεκτο  μη κυβερνητικό φορέα, του οποίου η γνώμη θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Ομολογουμένως, τέτοιες ενώσεις ωφελούν το έθνος, γιατί μεταξύ άλλων το συνδέουν πνευματικά παγκοσμίως, αλλά και το προβάλλουν στο εξωτερικό.
  Αλλά η ΔΕΕΛ συμβάλλει και στην προσωπική προκοπή ενός εκάστου των μελών της.
  Με την ανταλλαγή απόψεων και το γόνιμο διάλογο γεννιούνται νέες σκέψεις και ιδέες, καλλιεργούνται ανώτερα πνευματικά επίπεδα στις συνειδήσεις, και έτσι προάγεται συνολικά η καλλιτεχνία και η παιδεία του ατόμου. Ομοίως η ΔΕΕΛ είτε σαν θεσμός είτε σαν πνευματική σύναξη, συντελεί στην ηθικοποίηση των μελών της με την ευρύτερη έννοια, εφόσον όχι μόνο μηνύματα ανθρωπιστικής και μόνο υφής είναι δυνατό να αποκομίσει ο καθένας που μετέχει σ αυτή, αλλά και διαπροσωπική εγκαρδιότητα, πνευματικό αναβαπτισμό και ηθοπλαστικά συναισθήματα. Όλα  αυτά επενεργούν, βέβαια, θεραπευτικά στις ψυχές μας, ψυχαγωγώντας μας πραγματικά, με την αρχαιοελληνική του ρήματος σημασία και συσφίγγοντας τους μεταξύ μας πνευματικούς δεσμούς. Επί πλέον η ΔΕΕΛ τυγχάνει και πρακτικός αρωγός σε κάθε μέλος της, με κάθε δυνατό τρόπο έτσι ώστε ο νέος καλλιτέχνης να μπορεί να προωθηθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστός.
  Ας ευχηθούμε, η ένωση μας να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τη δυναμικότητα της στο μέλλον τόσο προς τα έσω, όσο και προς τα έξω για όφελος κυρίως του ανθρώπου, του πνεύματος και της τέχνης. Για να επιτευχθεί όμως αυτό δεν αρκούν όπως αντιλαμβάνεσθε τα ωραία λόγια. Χρειάζεται ενότητα, δράση και μεθοδική οργάνωση από όλους μας τις οποίες ελπίζω ότι όλοι διαθέτετε και είστε πρόθυμοι να συνεισφέρετε. 

  Σας ευχαριστώ

Έφη Σελίμη- Πάτσαλη (φιλόλογος)
Δημόσιες σχέσεις

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΙΝΑΚΗΣ

                                           ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΙΝΑΚΗΣ