Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2007

ΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΥ


         ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

                    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΛΑΧΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ – ΜΠΑΤΑΛΙΑ

        ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

                                    ΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΟΥ


ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ  ΔΕΕΛ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ 17

ΠΕΜΠΤΗ , 01-02-2007

Σεβαστή Ιδρύτρια και Πρόεδρε της ΔΕΕΛ. ,
Αξιότιμα Μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΕΛ,
Εκλεκτοί Συνάδελφοι,


       Σήμερα θα  σας παρουσιάσω την πολυγραφότατη λογοτέχνιδα, ένα από τα Διαμάντια όχι μόνο της ΔΕΕΛ αλλά και ολοκλήρου του Λογοτεχνικού Κόσμου , την Ποιήτρια   ΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΥ
Είναι μεγάλη τιμή για μένα να έχω στην κατοχή μου το μεγαλύτερο μέρος του πνευματικού της έργου το οποίο άρχισε να εκδίδεται από το 1993 μέχρι σήμερα και περιμένουμε την έκδοση και νέων της Δημιουργιών
         Αν κάποιος ήθελε να πει λίγα για το βιογραφικό της Ποιήτριας θα μνημόνευε:
Η Νίκη Πολίτου υμνεί στα έργα της την εσώτερη ζωή του ανθρώπου , προσπαθεί να κρατήσει μια όψη φωτεινή ως ορθάνοιχτο βιβλίο, χαίρεται ή πικραίνεται για το γνωστό εαυτό της, μα νοιώθει αναστάτωση, και δέος όταν αφουγκράζεται το δεύτερο άγνωστο εγώ  της, αναρωτιέται μήπως έχουμε τον ίδιο θεό για Νομοθέτη, κονταροκτυπιέται με τις σκέψεις της και βομβαρδίζεται με τα αιώνια γιατί; πως; που ; πότε ; …………Ψάχνει την αλήθεια, προβληματίζεται. Η ελπίδα της ανασταίνεται στου ονείρου την πλάση. Ποιος του συνόλου νάναι τάχα ο Δημιουργός; Η περιέργεια της, το λογισμό της πυρπολεί  και προσπαθεί να ερμηνεύσει το γραφτό της αθέατης μοίρας, να γίνει ερμηνευτής του πεπρωμένου .
Νάρκισσος πάνω στο νησί
Το ασήμαντο εγώ μου
Στης λίμνης τα΄ διάφανα νερά
Το είδωλό μου ψηλαφεί
Και την αλήθεια ψάχνει
       Η ποίηση της σε πολλά έργα της είναι σε πρώτο πρόσωπο ,  γίνεται αισθαντική και σου  μεταδίδει μεγαλύτερη αγωνία με τον παραλληλισμό του εαυτού σου.
Οι σκέψεις της είναι κεραίες τηλεόρασης στημένες πάνω στις ταράτσες κάθε σπιτιού και εκπέμπουν φως , δικαιοσύνη, αγωνία, θλίψη για το σήμερα, για την πείνα, για την πάλη των φτωχών και αδυνάτων , για την μοναξιά.
Τροχός του λούνα παρκ η ζωή, γυρίζει συνεχώς . Πάνω χαρά-κάτω λύπη, Κυλά σαν της θάλασσας τα κύματα πότε άγρια, πότε ήρεμη σε άγνωστη βουλή…. Πότε με  ειρήνη –και πότε με πόλεμο αδιαφορώντας  αν το αίμα που αδίκως θα χυθεί κατάρα για το γένος θα γενεί και θα επικρατήσει σκοτάδι πέρα ως πέρα. Κάτω από το αμφίβολο του αγνώστου το φως κινείται μια πίσω και μια μπρος. Είναι σαν μία παράσταση , η κοινωνία θεατής μοιάζει στο έγκλημα απαθής , δεν αντιστέκεται. Βοήθεια χάνομαι φωνάζει! Αντί να κρένει αγέρωχη:ΚΤΥΠΑΤΕ, ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ. 
Αγωνίζεται και μεταλλάσσεται σε άχυρο αιωρούμενο ως έρμαιο στο ρεύμα της ζωής , ψάχνει με αγωνία να βρεί το νόημα αυτής της ροής………τους κύκλους της, τα γεγραμμένα της μοίρας να ζούμε και να πεθαίνουμε υποταγμένοι στην ταυτότητά της, στο αειθαλές βάσανο του πόνου , το αχόρταγο θεριό.  
Θα ισορροπήσουμε ως το τέλος,
του χάους ενώνοντας τις άκρες;
Ή σαν άτυχοι ακροβάτες
Στη δίνη θα χαθούμε του κενού;

Μας προτρέπει να ζήσουμε την ζωή και να αντλούμε ευτυχία από το πηγάδι της χαράς αλλά και να ορθώνουμε το κορμί μας κόντρα στην μοίρα που μας ταράσσει και μας στέλνει στα απύθμενα βάθη. Πιστεύει στη δύναμη του θείου , της Παναγιάς και περιμένει παρηγοριά με δύναμη και πίστη. Κάθε στόχος της Ποιήτριας Νίκης Πολίτου σε καθηλώνει την σκέψη και γίνεται απαρχή ενός νέου προβληματισμού.
Προσπαθεί να βρει λύσεις , όπλα αντιμετώπισης. Η αντοχή μας αντιφάρμακο.  Η επιθυμία μας βάλσαμο στην πίκρα, συμβουλεύει.
ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ

Έχει συμβιβαστεί με την έννοια του θανάτου. Τον θεωρεί φίλο, έξω από την σάρκα της νοιώθει μια γαλήνη, καταπατά τα σύνορα, χάνεται στους αιθέρες και οι γήινες μέρες της γίνονται αιωνιότητα. Νοιώθει πως ένα μέρος του έργου της έχει επιτελεσθεί και μας θυμίζει πολλές φορές τον Καρυωτάκη


Γράφει για τον αδυσώπητο χρόνο, στο μαγκάνι του οποίου αναβλύζει η ζωή, τον αποκαλεί αθέατο σταθμάρχη που ρυθμίζει την σπονδυλωτή τροχιά του συρμού τα πονεμένα γηρατειά, τον χάρο, τον θάνατο, τον αγέρωχο εξολοθρευτή , τα ρακένδυτα παιδιά της γης, για την αγάπη , για τον έρωτα , για το τίμημα της ευτυχίας , για τον φόβο, τον εγωκεντρισμό, για την νύχτα την αποκαλεί ελπιδοφόνισσα, γριά παγερή , ονειροπλάστρα, βαθύχρωμη ,   για την Ελλάδα, για τον Φοίνικα που κάθε φορά από τις στάχτες ξαναγεννιέται  και που η ύπαρξή της είναι ταυτόσημη με την ελευθερία, για το κρυφό σχολειό, για την μάνα, για την γυναίκα, την αρχόντισσα του παραδείσου αλλά και την πρωτομαστόρισσα της συμφοράς, για την γιαγιά και τον παραινετικό λόγο με τα παραμύθια,    για την πυξίδα των ναυτικών ,για τα όνειρα,  για την μιζέρια , την ερημιά, την μοναξιά, για τους ναρκομανείς που το τέλμα της αδιαφορίας μας που τους σκοτώνει, λυπάται γιατί είμαστε πια εκτός ελέγχου και σύμπασα απ΄ άκρη σ΄ άκρη η κτίση έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση της ύπαρξής μας και η γη αυτοκαταστρέφεται.
Στα όνειρά της γίνεται χορευτής  των νεφελών  και μας ταξιδεύει.

Δεν παραλείπει κανένα γεγονός . Όλα τα συμβαίνοντα από το 1993 η ευαίσθητη λογοτεχνική πένα της ποιήτριας τα παίρνει ως υφάδι για να υφάνει μέχρι  σήμερα την ποίηση της . Μια ποίηση που είναι διαχρονική, αφού τίποτε δεν μπορεί  να αλλάξει, έχει πάντοτε την ίδια απήχηση στην καρδιά του αναγνώστη και οι έννοιες ουρανός –γη, θάνατος -ζωή, λύπη -χαρά,  σκλαβιά –ελευθερία και χίλιες άλλες τόσες διττές αντιφάσεις  του βίου μας συνοδεύουν τον κάθε άνθρωπο από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του.  
Αγαπητή Νίκη ,
Η σχεδία της ζωής σου να είναι καλοτάξιδη χωρίς σκοπέλους και μεις θα σε ακολουθούμε ολόρθοι κόντρα στην μοίρα μας που παιχνίδι μας θέλει, ακολουθώντας την ηχώ της έμπειρης σκέψης σου , βαδίζοντας «ελκόμενοι» απ΄ τα γραφτά σου,  τα υφάδια του ποιητικού σου αργαλειού.!……….. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σημειώσετε, με δεοντολογικό τρόπο, τα σχόλια σας για την παρούσα ανάρτηση της ΔΕΕΛ.

Υβριστικό η κακόβουλο περιεχόμενο,θα διαγράφεται αμεσα, για την προάσπιση του κύρους των αναφερομένων.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.