Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2005

"Η σημασία των ιστορικών Αρχείων " ΧΡ. ΒΑΡΒΕΡΗ –ΒΑΡΡΑ

ΠΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
   Δ/ΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ


ΘΕΜΑ: «Η σημασία των ιστορικών Αρχείων στην αντικειμενική συγγραφή της ιστορίας – φορείς που τηρούν ιστορικά αρχεία – διαδικασίες πρόσβασης στο Αρχειακό υλικό »

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – ΟΜΙΛΙΑ


          Με ιδιαίτερη συγκίνηση απευθύνω θερμό χαιρετισμό στο Γενικό Επιτελείο Στρατού για το σημαντικό του έργο. Είναι πολύ αξιέπαινη η πρωτοβουλία να συμβάλλει στην ενημέρωση του Ιστορικού Αρχειακού υλικού, για να κρατήσει ψηλά την σημαία της μνήμης και να τονίσει την μεγάλη σημασία που έχουν τα ιστορικά αρχεία στην αντικειμενική συγγραφή της ιστορίας.
          Η οργάνωση της ημερίδας αυτής τιμά όχι μόνο αυτούς που μέσα από τις σελίδες τους συμπυκνώνουν την ιστορική πορεία της πατρίδος μας, αλλά και όλους τους Πνευματικούς Φορείς, τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που συνέβαλαν και συμβάλλουν στη συγκέντρωση, στην έρευνα, στη μελέτη παντός είδους αρχειακού υλικού με το οποίο φωτίζεται το ιστορικό γίγνεσθαι. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια προσπάθεια αξιοποίησης του στην Ελλάδα δεν έγινε από κανένα άλλο Υπουργείο ή Δημόσιο Φορέα.
Η ΔΕΕΛ ιδρύθηκε  από την ομιλούσα το 1993 ως Διεθνής Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και ο σκοπός της είναι η προαγωγή της Ελληνικής λογοτεχνίας και καλλιτεχνικής γενικά δημιουργίας μέσα από την προβολή και προώθηση του έργου των πνευματικών δημιουργών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με την παροχή σ’ αυτούς κάθε μορφή συνδρομής, όπως η μετάφραση και η προβολή των νέων λογοτεχνικών δυνάμεων  της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αλλά και σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
          Η ιστορία της ΔΕΕΛ δεν περιορίζεται σε ζωή 12 χρόνων αλλά συμπεριλαμβάνει και όλες τις δραστηριότητες της Διεθνούς Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών «Θεά Αθηνά» η οποία ιδρύθηκε είκοσι και πλέον χρόνια πρότερον.  Το ιστορικό Αρχειακό υλικό μας, λοιπόν, είναι πολύπλευρο λόγω της πολύχρονης δράσης μας σε συνεργασία με μεγάλους Πνευματικούς Φορείς – Ακαδημίες της Ελλάδος και του Εξωτερικού, με πρωτεργάτη την καθηγήτρια στη Mons, πρέσβειρα της Ελλάδος στις Βρυξέλλες Κα Ισαβ. Μαράτου – Αργυράκη. Η άμεση επαφή της ΔΕΕΛ με τα πολιτιστικά και λογοτεχνικά σωματεία του εξωτερικού δυνάμωσαν την ουσιαστική πληροφορία της γνώσης. Η επικοινωνία της με τα παγκόσμια πανεπιστήμια και η αποδοχή που έχει από αυτά για τα αντιστασιακά, επιστημονικά ή λογοτεχνικά βιβλία, της δίνει τα φτερά της καταξίωσης.
           Μεγάλη σημασία έδωσε η ΔΕΕΛ και στην ίδρυση και επάνδρωση  βιβλιοθηκών με λογοτεχνικό, ιστορικό, πολιτικό, Θρησκευτικό, επιστημονικό,  ηθογραφικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Η πρωτοβουλία της να προκηρύξει πανελλήνιο διαγωνισμό για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και να βραβεύσει το πνευματικό τους έργο είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση.
            Συγκεντρώθηκε πλούσιο συγγραφικό έργο το οποίο δε δίνει πληροφορίες μόνο γραμματολογικές, αλλά καταγράφει ενδελεχώς τα ιστορικά γεγονότα αφού οι συγγραφείς των είχαν έντονους πολιτικούς και κοινωνικούς στόχους  και συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική ζωή.
           Από τον πλούτο αυτών των βιβλίων που αναφέρονται στα έτη 1941-44 ενισχύθηκε η βιβλιοθήκη του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η πλούσια θεματική του ιστορικού της Αρχείου ανταποκρίνεται στην αγωνιστική πνευματική δράση και επικοινωνία της ΔΕΕΛ σε Παγκόσμια Κλίμακα. Οι σχέσεις Λογοτεχνίας- Ιστορίας είναι σύνθετες και πολυπληθείς.
Η μεγάλη βιβλιοθήκη της ΔΕΕΛ στεγάζεται στην έδρα της Ζερβουδάκη 17, τ.κ.10 445, Κάτω Πατήσια και είναι προσβάσιμη σε όλα τα μέλη αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στο περιεχόμενο της. Ένα μεγάλο μέρος βιβλίων βρίσκονται και  στην προσωπική μου βιβλιοθήκη .
Τελειώνοντας, ως Πρόεδρος της ΔΕΕΛ, θέλω να ευχαριστήσω και να υποσχεθώ πως θα τιμούμε ες αεί τη μνήμη του αρχηγού του ΓΕΑ Αθανάσιου Σταθιά δια του οποίου η ΔΕΕΛ ξεκίνησε την πολιτιστική της συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ το 1993, στο Δήμο Αθηναίων.
Ακόμη, θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τον Αντιστράτηγο Κ. Ιωάννη Κακουδάκη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού που και με τη συμβολή του εξαίρετου στρατιωτικού και επιστήμονα Κ. Νικόλαου Δεπάστα, επικύρωσε το έργο μας, τοποθετώντας  στο σαλόνι της Δ.Ι.Σ. τον έπαινο των Συγγραφέων  της Εθνικής Αντίστασης και το μετάλλιο που του απονείμαμε το 2000, τα οποία  ανήκουν στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και εκφράζουν την συγγραφική δράση όλων των Αντιστασιακών Οργανώσεων κατά του Χιτλερικού Φασισμού.
Σήμερα με τον Διευθυντή της Δ.Ι.Σ .Αντιστράτηγο Γ.Ε.Σ.  Κ. Παν. .Κωνσταντόπουλο, συμπορευόμαστε για  να κατακτήσουμε υψηλούς στόχους.
                                                      Με βαθύτατο σεβασμό
Για το ύψιστο Πολιτιστικό έργο της Δ.Ι.Σ.
                                                        Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
                                                   ΧΡ. ΒΑΡΒΕΡΗ-ΒΑΡΡΑ