Σάββατο, 26 Μαρτίου 2005

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ.-Επινίκια Πνευματικής –Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

Δ.  Ε.  Ε.  Λ.
Επινίκια Πνευματικής –Πολιτιστικής Ολυμπιάδας
&
Μεγάλη Διεθνή Γιορτή Ποιητών 2005-03-26
στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου της Αθήνας
 (Ακαδημίας 50,ώρα 6.00 μ.μ.-9.00μ.μ.)
Αφιερωμένες στον
ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ.

   Ομιλία Γεν. Γραμματέως  Αικ. Βλαχοπαναγιώτου -Μπατάλια

Σεβαστοί Πατέρες, Αξιότιμοι Καλεσμένοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

     Με υπερηφάνεια  σας καλωσορίζω για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Επινίκια της  Πνευματικής –Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και την μεγάλη διεθνή γιορτή των ποιητών  που είναι αφιερωμένη, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του,
   στον Ποιητή , συγγραφέα, νομικό, ευρωβουλευτή, πρέσβη εκ προσωπικοτήτων της UNESCO,  τακτικό μέλος και θερμό υποστηρικτή της Δ.Ε.Ε.Λ.,

ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ

 Παρακαλώ να σηκωθούμε  να κρατήσουμε ένα λεπτό σιγής στην μνήμη του  καθώς και στην  μνήμη του αδερφού της αξιότιμου Προέδρου μας

ΑΣΗΜΑΚΗ –ΒΑΡΒΕΡΗ που έφυγε πριν λίγες μέρες

Για τον μεγάλο πνευματικό Άνθρωπο  Γιάννη Κουτσοχέρα που με το πολυσήμαντο έργο του κάλυψε το σύνολο του 20ου αιώνα, θα μας μιλήσει  η εκλεκτή συνάδελφος , πολυβραβευμένη για την ποίηση και τα χρονογραφήματά της

ΘΕΟΔΩΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ –ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ


Άρχισα προηγουμένως το χαιρετισμό μου με τη λέξη υπερηφάνεια και όταν αυτό το αισθάνεσαι πραγματικά, θέλεις και να το διακηρύττεις. Είμαστε όλοι υπερήφανοι αφού η Διεθνής Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών λειτουργεί ως νομικό, μη κερδοσκοπικό πρόσωπο, από το 1993. Όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο υπηρετεί το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε,  αλλά κατάφερε να φτάσει στην κορυφή,. Να γίνει γνωστή και να συνεργάζεται κάθε μέρα με όλο και περισσότερα μέλη, Απόδημους Έλληνες, Λογοτεχνικές Ενώσεις, Φορείς, Ακαδημίες και όχι μόνο  ανά την υφήλιο για να μεταλαμπαδεύει τα Ελληνικά Γράμματα, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό.

Η καταξιωμένη πια Πρόεδρος της, μας παρασύρει όλους εμάς στον ιερό αγώνα της προσφοράς, με παράδειγμα τη διηνεκή προσπάθεια σαν ιδανικό ζωής, για το καλό της πατρίδας. Κάθε μέρα μοιράζει «όπλα»: την ποίηση, τη λογοτεχνία, την πεζογραφία, το χρονογράφημα, όλα εν γένει τα είδη του λόγου, την τέχνη σε όλες τις μορφές της με ιδιαίτερη αδυναμία στη ζωγραφική, γλυπτική, μουσική. Οι ζωγράφοι έχουν δει πραγματικές ημέρες αίγλης αφού όχι μόνο με τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις αλλά και μέσα από τις ανθολογίες έγιναν γνωστά τα έργα τους.
Υποστηρίζει και σκύβει με αγάπη στους νέους σαν να είναι δικά της παιδιά, γιατί σ’ αυτούς στηρίζεται το μέλλον. Δε θέλει τίποτα για τον εαυτό της. «Είμαι ένας απλός στρατιώτης και μαζί θα αγωνιστούμε για τα Γράμματα, την ελευθερία της σκέψης, την αγάπη, την ειρήνη, τη συναδέλφωση των λαών», διακηρύττει.
Στην ιστορία των δραστηριοτήτων της Δ.Ε.ΕΛ συγκαταλέγονται:
  • Οι εβδομαδιαίες εκδηλώσεις με επίκαιρα θέματα που ταλανίζουν και απασχολούν όλους μας .
  •   Η μεγάλη Διεθνής Γιορτή της ποίησης την οποία πρωτοκαθιέρωσε εδώ στο πνευματικό μας σπίτι του δήμου Αθηναίων, τον όποίο ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη συμπαράσταση του. Η ποίηση δεν περιορίζεται σε μια μέρα, ένα μήνα… αλλά είναι διαχρονική και έτσι μόνο μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε. Το πολιτιστικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισε, το πρώτον της καθιέρωσης αυτού του θεσμού της ποίησης στην Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.  Απλά τη συγκεκριμένη ημέρα της γιορτής μας ανταμώνουν οι ποιητές, λογοτέχνες, δημιουργοί όλου του κόσμου, αποδίδονται οι τιμές και φιλιώνονται οι λαοί.
  • Οι πνευματικές ολυμπιάδες οι οποίες διεξήχθησαν με πολύ μεγάλη επιτυχία έχουν παρουσιάσει  και γραπτώς το έργο μας  μαζί με  όλα τα δρώμενα, πνευματικά, πολιτιστικά, πολιτικά, κοινωνικά με την έκδοση ανθολογιών «Γράμματα, τέχνες, πολιτισμός 1997» και «Παναθήναια 2004». Οι δύο αυτές Ανθολογίες αγκάλιασαν το έργο των σύγχρονων δημιουργών και καταξίωσαν το Ελληνικό πνεύμα σε παγκόσμια κλίμακα γιατί έγιναν αποδεκτές από όλες τις βιβλιοθήκες και αυτή του Harvard. Η Ανθολογία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ 2004 καταχωρήθηκε ως Ολυμπιακό Βιβλίο και οι διακρίσεις του φθάνουν μέχρι σήμερα Στις δραστηριότητές μας ακόμη περιέχονται:
  • Οι εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης.
  •  τον Πατέρα της λογοτεχνίας «Κωστή Παλαμά» με την απαγγελία  του Ολυμπιακού ύμνου και την κατάθεση στεφάνου Ελέας.
  •  Η επάνδρωση βιβλιοθηκών σε όλη την οικουμένη.
  • Η συμμετοχή στην έκθεση της Φρανκουφούρτης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα βιβλία μας είχαν εξέχουσα θέση στην έκθεση και ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην επίσημη πρόσκληση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
  • Η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών ποίησης με θέματα που απηχούν την κοινωνία του σήμερα. Η διεθνής επιτροπή αξιολόγησης έχει Πρόεδρο την Ισαβέλλα Μαράτου Αργυράκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Mons στις Βρυξέλλες. Τα βιβλία εξετάζονται από την Πρόεδρο, Χρυσούλα Βαρβέρη- Βάρρα, και τιμώνται ειδικά το επόμενο έτος της έκδοσης των.
  • Η στενή συνεργασία με το συμβούλιο απόδημου Ελληνισμού με στόχο τη σύσφιξη και γνωριμία των Ελλήνων της Διασποράς (συγγραφέων – λογοτεχνών- καλλιτεχνών).
  • Επιμελούμεθα  τη μετάφραση Ελλήνων και ξένων δημιουργών, για να γίνεται πιο άμεση η λογοτεχνική μας επικοινωνία. Σ΄αυτό τον τομέα πρέπει να αναφέρουμε τον αξιόλογο ποιητή και ζωγράφο  john Misset ο οποίος ταξίδεψε από το Liverpool της Αγγλίας και  μας κάνει την τιμή να είναι σήμερα κοντά μας. john Misset thank you very mach  that you are here today  at the grate International  celebration  of poets  .we thank you also for the web sight  and the special translations  that you  prefer us .

          O john Misset γνωρίζοντας καλά ελληνικά, μέσα από το sight του έχει μόνιμα σελίδα για την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και μεταφράζει όσο περισσότερα ποιήματα μπορεί . Εγώ τον ευχαριστώ και προσωπικά για τις μεταφράσεις.  
          ¨Όμως το Σωματείο μας επιτελεί και έναν άλλο σκοπό . τον κοινωνικό . Αγωνίζεται για την κοινωνική , ασφαλιστική , συνταξιοδοτική κάλυψη των ανήμπορων μελών του  .  Η πρόεδρος έχει κάνει προσωπικά διαβήματα στα αρμόδια υπουργεία , στην βουλή των Ελλήνων και στη Ευρωπαϊκή κοινότητα να παίρνουν σύνταξη οι λογοτέχνες , να διανέμεται το βιβλίο στην Εργατική Εστία, να έχουμε όλοι την Λογοτεχνική ταυτότητα, και τόσα άλλα δικαιώματα που απορρέουν από την αρχή της ισότητας.
         Οι συντομόλογες αυτές δραστηριότητες δεν ξέρω αν καλύπτουν την πολύπλευρη δράση του Σωματείου μας και αν με λόγια μπορώ να αποδώσω τον αγώνα της Προέδρου μας. Είμαι όμως σίγουρη για την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να της εκφράσουμε, ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα μύχια της ψυχής μας και να της ευχηθούμε να είναι πάντα καλά και να προεδρεύει το δύσκολο αυτό έργο όπως αυτή μοναδικά γνωρίζει.
 Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σημειώσετε, με δεοντολογικό τρόπο, τα σχόλια σας για την παρούσα ανάρτηση της ΔΕΕΛ.

Υβριστικό η κακόβουλο περιεχόμενο,θα διαγράφεται αμεσα, για την προάσπιση του κύρους των αναφερομένων.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.