Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2003

Αρχαία Ολυμπία ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ 2004"

 " ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΩΣ "


Από τον ομφαλό της γης


την αρχαία Ολυμπία

φλόγα Ολυμπιακή

ξεκινά περιοδεία.

Κάθε δίσεκτη χρονιά

στον πλανήτη ταξιδεύει

και από βωμό ψηλά

όλες τις φυλές πρεσβεύει.Τούτη τη φορά θαρρώ

ιδιαίτερη απ’ όλες

ο Ολυμπιακός πυρσός

θα’ χει τις τιμές του όλες.]Στην Αθήνα θ’ ανάψει

τους σοφούς της θα φωνάξει

πως τον κόσμο θα μονιάσει

κι απ’ το σκότος θα τον βγάλει.Ζει για πάντα αυτό το φως

της Ολυμπιακής ιδέας

υμνεί τους έλληνες,

τους αγωνιστές, τους νικητές.Εφ’ όσον κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία τους, είναι ανάγκη τώρα, στο 2004 να επέλθει η παλιννόστηση της παράδοσης ώστε οι Ολυμπιακοί αγώνες να αναβιώσουν με την ίδια θέρμη όπως στην αρχαιότητα. Το Ολυμπιακό πνεύμα να φωτίσει όλο τον κόσμο και η ακτινοβολία του να γίνει ορόσημο της μετέπειτα ανάπτυξής. Η Αθήνα, λοιπόν, το κράτος και οι άλλοι φορείς αλλά και εμείς οι πολίτες οφείλουμε να συμβάλλουμε με κάθε μέσο, ώστε η επιτυχία τους, να πάψει να είναι όραμα ρομαντικών ιδεαλιστών, όπως πολλοί πιστεύουν και να γίνει απτή πραγματικότητα. Για να μπορέσει να γίνει η αμφιβολία και η αμφισβήτηση, βεβαιότητα και σιγουριά, επιβάλλεται πρώτα να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Ίσως οι πιο κατάλληλοι για να κινηθούν προς αυτή την πορεία είναι οι διανοούμενοι που με εφόδιο και εχέγγυο το επαγγελματικό τους έργο, το οποίο αποκτά κοινωνική διάσταση, έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να αρθρώσουν δημόσια κριτικό λόγο, μια και είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την επιτέλεση έργων που απαιτούν α και πρωτοτυπία.Δε χωρά αμφιβολία, λοιπόν, πως το έργο των διανοούμενων είναι κοπιώδες. Για να μπορέσει όμως ο κόπος να αποφέρει το επιθυμητό, το ζητούμενο, την επιτυχία, οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να είναι «ΕΛΛΗΝΕΣ» γιατί μόνο αυτοί περισσότερο από κάθε άνθρωπο στη γη γνωρίζουν πως και γιατί πρέπει να πετύχουν οι Ολυμπιακοί του 2004.Αποτελεί κοινό τόπο η άποψη ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες οδηγούν τους Έλληνες και όλη την ανθρωπότητα στο δρόμο του αθλητικού ιδεώδους της ειρήνης και του πολιτισμού. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, διότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι προϊόν της Ελληνικής γης και ύψιστη απόδειξη της μεγαλοπρέπειας του αρχαίου πνεύματος. Ακόμη, στους Έλληνες πρέπει να αποδοθεί ο τίτλος των ειρηνευτών και αυτό γιατί γνωρίζοντας τη δύναμη της διάκρισης και της ανεξίτηλης συγκίνησης που λαμβάνει μέρος στους κατακτήσαντες την αναγνώριση, καλλιεργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί η παγκοσμιοποίηση του πνεύματος μέσω της αγαστής συνεργασίας των λαών, μια και το χρώμα, το χρήμα και το κατεστημένο μηδενίζονται και η αλληλεγγύη και η αλληλοσυμπλήρωση ανυψώνονται σε οράματα ανιδιοτέλειας δημιουργώντας και γράφοντας ιστορία. Γίνονται λοιπόν αυτοί οι αγώνες δίαυλοι επικοινωνίας και μέσο ώστε να μεταλαμπαδεύετε ο πολιτισμός μεταξύ των ανθρώπων.Η ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων ήταν κάτι το ιδεατό για την Ελλάδα, ένα όνειρο που όμως τώρα αποτελεί συντελεσμένο γεγονός χάριν στην εμπιστοσύνη που εμπνέει η Ελλάδα σχετικά με την ικανότητα της να τους οργανώσει. Είναι λοιπόν, ανάγκη να δικαιώσουμε αυτή την τιμητική διάκριση επικαλούμενοι όλα τα μέσα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από αυτή την προσπάθεια βέβαια δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείπει η πνευματική δημιουργία, μια και είναι η μόνη αρμόδια για την επιτέλεση έργων που απαιτούν ευφυία και πρωτοτυπία.

Οι πνευματικοί άνθρωποί είναι χαρισματικοί και προσφέρουν σημαντική αρωγή για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων χάριν στη μεγάλη επιδεξιότητα και ευστροφία. Σ’ αυτό συμβάλει το γεγονός ότι βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και πνευματική διαύγεια, αφού όχι μόνο είναι ενημερωμένοι για τα δρώμενα της τρέχουσας πραγματικότητας, αλλά έχουν διορατικότητα και μπορούν και συλλαμβάνουν τα προβλήματα εν την γενέσει τους. Επιπλέον, η κριτική τους ικανότητα τους επιτρέπει να γίνουν κοινωνοί και δέκτες της βαθύτερης ουσίας των πραγμάτων, καθώς αντιλαμβάνονται περισσότερα απ’ ότι ο μέσος κοινός νους. Ακόμη, τους διακρίνει η συλλογική συνείδηση, μια και διακατέχονται από το αίσθημα αυτοθυσίας για την κοινή ωφέλεια. Προτάσσουν την κοινωνική προτροπή και υιοθετούν αρχές που συμπορεύονται με τα οράματα του κοινωνικοκρατικού ιδεώδους.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία πως με όλα αυτά τα εφόδια οι πνευματικοί άνθρωποι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μετατρέψουν το αθλητικό ιδεώδες του χθες σε συντελεσμένη πραγματικότητα του σήμερα. Γιατί είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία, που οι δομές και τα ιδανικά έχουν αλλάξει, η Ολυμπιακή φλόγα έχει πάψει να ακτινοβολεί τις αξίες και τις ελπίδες που κυοφορούσε κάποτε, μια και το φως της δίνει λάμψη όχι στο σώμα και το πνεύμα αλλά στην εμπορευματοποίηση και την αισχροκέρδεια. Έχει αλλοιωθεί, λοιπόν, ο σκοπός των Ολυμπιακών αγώνων και οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να είναι παρόντες, ώστε με τον προσωπικό τους αγώνα και τη λογική να αποδείξουν πως η εκφυλιστική πορεία του κόσμου μπορεί να ανατραπεί αν πραγματικά το επιθυμούμε. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να ξυπνήσουμε από το λήθαργο των ψεύτικων παραδείσων, του ωφελιμισμού και του ατομικισμού και βέβαια αυτοί που μας αφυπνίζουν δεν είναι άλλοι από τους πνευματικούς ανθρώπους.

Είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν πράξη ότι ακούγεται ως ουτοπικό και ανεδαφικό, αφού διακηρύττουν τη συνεργασία ως στάση ζωής. Όλα αυτά που πρεσβεύει ο γνήσιος αθλητισμός, η ευγενής άμιλλα, η αγωνιστικότητα, το να δίνεις μάχη γι’ αυτό που θες να κατακτήσεις, η πνευματική ελίτ το έχει υιοθετήσει και το προβάλλει ως πρότυπο προς μίμηση. Ακόμη οι διανοούμενοι βοηθούν τον συνάνθρωπο τους να αποκτήσει αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, γιατί υποστηρίζουν το λαό, διαφεντεύουν τη δημοκρατία, προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα και περιορίζοντας τους δημαγωγούς και λαοπλάνους. Όλα τα παραπάνω δεν είναι ρητορείες που στην πράξη απέτυχαν παταγωδώς, αλλά πιστοποιούνται αν ανατρέξει κανείς στα έργα των πνευματικών ανθρώπων. Ξεκινώντας από τις τέχνες και τα γράμματα, που εμφυσούν στους ανθρώπους τις αξίες του κοινού αγώνα και της ομόνοιας. Το ότι τοποθετούν τον άνθρωπο στην κορυφή της πυραμίδας των αξιών αποδεικνύεται και από το ότι αυτοί πρώτοι εφάρμοσαν τον εθελοντισμό στην πράξη και δραστηριοποιήθηκαν για την υγιή κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση των πολιτών, πλάι στους αγωνιστές, μια και μόνοι αυτοί μπόρεσαν να υπερβούν τον εαυτό τους και να στρατευθούν στην υπεράσπιση χαμένων ιδάνικών
  • Στους ευφυείς δημιουργούς
  • Στους ακούραστους Δασκάλους -Προπονητές των Αθλητών
  • Στους Αθλητές
  • Στους Θεσμούς- Πολιτεία, Οικογένεια,Σχολείο, Εκκλησία, Εθελοντές,
  • Σ΄όλους Αυτούς αφήνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004,
  • Σ΄Αυτους που πρώτοι γέννησαν τα αθλήματα ονομαζοντάς αυτά στο πέρασμα του χρόνου "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ " ,
  • Σ΄Αυτούς που περισσότερο από τον κάθε άνθρωπο στη Γη γνωρίζουν πως και γιατί πρέπει να πετύχουν οι ΟΛυμπιακοί Αγώνες του 2004.
Συμμετοχή στην Ανθολογία "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ 2004" σελ. 11-13
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΛΑΧΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ -ΜΠΑΤΑΛΙΑ